Eğitim Dozimetre Nedir, Ne İşe Yarar? Dozimetre Çeşitleri Nelerdir?

Dozimetre Nedir, Ne İşe Yarar? Dozimetre Çeşitleri Nelerdir?

29.03.2021 - 15:11 | Son Güncellenme:

Hayatımızda kullanılmakta olan bir takım ölçü birimleri ve cihazları bulunmaktadır. Çeşitli durumların tespiti ve ölçümü için bu cihazlar aktif olarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu cihazlardan bir tanesi de dozimetredir. Dozimetre bir çeşit radyasyon miktarının ölçümünde kullanılan radyasyon ölçüm cihazıdır. Peki, dozimetrelerin çalışma usulleri nelerdir? Doğruluğu tespit etmede ne kadar etkilidir? Çeşitleri bulunmakta mıdır? Ülkemizde bu cihazlarla ilgilenen bir kurum var mıdır? İşte, dozimetre ve çalışma usulleri.

Dozimetre Nedir, Ne İşe Yarar Dozimetre Çeşitleri Nelerdir

Bu ölçüm cihazı, radyasyon içerisinde veya radyasyona yakın iş yapanların kişiler için kullanılmaktadır. Böylece kişilerin üzerindeki radyasyonun ölçülmesi hedeflenmektedir. Kişiler bu cihazları üzerlerinde taşırlar.

Dozimetre Nedir? Ne İşe Yarar?

Dozimetreler kişilerin radyasyon ölçümlerini yapan, ölçülebilir ve tekrar üretilebilir etkileşim içerisinde olan malzemelere verilen isimdir. Birinci derecede standart olarak bulunan dozimetreler, kalorimetreler ile iyon odaları vasıtası ile yüzde olarak art bir eksi bir yanılma payı ile ölçüm yapabilmekteler.

Referans ve transfer standartlı dozimetreler ise yüzde dilimi üzerinden artı iki veya üç, eksi iki veya üç hata payı ile ölçüm gerçekleştirebilmektedir. Rutin dozimetreler ise yine aynı şekilde artı veya eksi iki üç bantlarında yanılma payı ile ölçüm yapabilirler.

Dozimetre Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu radyasyon ölçümü hususunda temel bilgileri sunmaktadır. Bu bilgiler ışığında dozimetreler, radyasyon doz hızı ile içerdiği dozu belirlemek amacı ile kullanılır. Bu ölçüm cihazları kişilerin üzerine yani yaka ve kemer gibi yerlere ön tarafı gösterecek şekilde takılır.

Böylece gelebilecek radyasyon miktarını rahatça ölçer. Ancak bu ölçüm cihazlarının önüne engelleyici hiç bir cismin gelmemesi gerekir. Başlıca dozimetre çeşitleri:

- Birinci derece olarak kullanılmakta olan standart olarak bulunan dozimetreler
- Referans ve transfer standartlı şekilde kullanılan dozimetreler
- Rutin olarak kullanılan dozimetreler