21.04.2021 - 14:53 | Son Güncellenme:
1800'lü yılların sonunda başlayarak, 1900'lü yılların başlarına kadar devam eden bir kurumun ismi olarak Duyun-u Umumiye öne çıkar. Bu kurum ayrıca kelime anlamı üzerinden de belli bir ifade sunar. Zaten bu ifadesi üzerinden kurum olarak Osmanlı Devleti'nde kullanılmıştır.
Duyunu Umumiye Ne Demek?
En çok merak edilen kelime grupları içerisinde Duyun-u Umumiye gelir. Osmanlı Devleti üzerinden tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Öncelikle kelime açısından bakıldığı vakit, ‘Genel Borçlar’ olarak ifade edilir. Bu ifadesi ile beraber Osmanlı Devleti'nin borçları üzerinden öne çıkar.
1881 ile 1923 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin borçlarını denetleyen kurum olarak kullanılmıştır. II. Abdülhamit döneminde kurulan bu kurum özellikle uluslararası alınan borçlar üzerinden denetleme gerçekleştirir. Tabii sadece uluslararası değil aynı zamanda ülke içindeki borçları da denetler.
Duyun-I Umumiye'nin Görevleri Nelerdir?
Duyunu umumiyenin borçlar üzerinden Osmanlı Devleti için büyük bir yeri bulunuyordu. Ancak aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin özgürlük haklarını elinden alan bir kurumdu. Çünkü yönetiminde iki tane Türk, bir İngiliz, bir Alman, bir İtalyan ve Fransız ile Avusturyalı bulunmaktaydı.
- Temel görevi Osmanlı'nın dış borçlarını ödenmesini denetlemesidir.
- Ülke gelir kaynaklarının dış borçları aktarılması için kullanılır.
- Devlet memurları ve ülke içi kaynaklarında paylaştırılması için kullanılan bir kurumdur.
- Osmanlı Devleti'nin gelirlinin üçte birini kontrol eden ve kullanan kurumdur.
Bu görevleri doğrultusunda genel olarak Osmanlı'nın dış borçlarının ödenmesi için düzenleme yapan bir kurum olduğunu söylemek mümkün. Ancak Osmanlı Devleti'nin özgür haklarını elinden alan bir kurum olarak da öne çıkar.