03.05.2021 - 22:09 | Son Güncellenme:
EBOB bulma işlemleri farklı yöntemlerle yapılabiliyor. EBOB alınacak sayıların tam bölündüğü sayılar, EBOB sayılar olarak kabul edilir.
EBOB Nasıl Bulunur?
Matematik dersinde öğrencilerin öğrenmek istediği bazı konular bulunuyor. Matematik sınavlarında mutlaka sorumlu olunan konulardan biri de, EBOB konusudur. EBOB sözcüğünün açılımı, en büyük ortak bölendir. Bir sayının en büyük ortak böleninin nasıl bulunacağı kişilerce araştırılan bir bilgidir. Matematik konularında sorun yaşayan bireyler, EBOB konularını daha detaylı incelemek istiyor. Bir sayının EBOB bulunması hakkında öğrenciler birçok araştırma yapabiliyor.
Sayıların en büyük ortak bölenleri bulunmak isteniyorsa, sayılar başta iki sayısına bölünür ve çıkan sonuçlar tekrar ikiye bölünür. Sayıların kaç kere ikiye bölünebiliyor olması, EBOB işlemlerini kolaylaştırıyor. 14 sayısı ele alındığında, ikiye bölme işlemi yapılır. 14 sayısı ikiye bölündüğünde sonuç 7 kalır. 7 sayısı tekrar ikiye bölünemediği için, 7'ye bölünmek durumundadır. Sadece bir kere 2'ye bölünebildiği için, EBOB değeri 2 olarak kabul edilir.
En Büyük Ortak Bölen Bulma Yöntemleri
En büyük ortak bölenler konusu, kişilerin oldukça zorlandığı bir konudur. Öğrenciler en büyük ortak bölenleri bulmanın farklı tekniklerini araştırarak bilgi sahibi olmak istiyor. En büyük ortak bölen bulmak için, sayıların ikiye bölünmesi gerekiyor. Sayıların sürekli olarak ikiye bölünmesi ve çıkan sonuçlarında ikiye bölünebilir olması, EBOB için önemli bir konudur. Sayılar kaç kere tam olarak ikiye bölünebiliyorsa, çıkan adetler birbirleriyle çarpılır ve EBOB değeri bulunur.
EBOB değerleri, sayıların tam olarak bölünebilmesini ifade eder. İki sayının EBOB işlemlerini yapmak için de uygulanan yöntemler bulunuyor. İki sayı aynı anda 2 sayısına bölünerek, kalan sonuçlara bakılır. Her iki sayınında kaç kere tam olarak ikiye bölünmesi ele alınır. Kaç kere ikiye bölünüyorsa, birbirleriyle çarpılır ve iki sayısının EBOB değeri ortaya çıkar.