Eğitim Eda Davası Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Eda Davası Hangi Mahkemelerde Görülür?

Eda Davası Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Eda Davası Hangi Mahkemelerde Görülür?

03.04.2021 - 16:38 | Son Güncellenme:

Eda davası medeni usul hukuku içinde yer alan bir dava türüdür. Edim davaları olarak da adlandırılan bu davalar, Hukuk Muhakemeleri Kanunun 105. maddesine göre, eda davası yolu ile mahkemeden, davalının, bir şeyi yapmaya ya da vermeye veya yapmamaya mahkum edilmesi istenir. Eda Davası nedir, çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Eda Davası Nedir, Çeşitleri Nelerdir Eda Davası Hangi Mahkemelerde Görülür

Eda davası, herhangi bir davacının bölgede bulunan yetkili mahkemece davalının bir şeyi vermesine ya da vermesine mahkum edilmesi için açtığı bir çeşit dava türüdür.

Haberin Devamı

Eda Davası Nedir?

Eda davası, hukukla ilgilenen kişilerin sıkça duyduğu bir dava türüdür. Eda davası, dava türleri arasında genellikle en sık başvurulan dava çeşididir. Eda davalarına edim davaları da denir. Eda Arapça kökenli bir sözcüktür ve yerine getirmek anlamına gelir. Eda davası ise, bir davacının yetkili mahkemeden, davalının bir şeyi yapmasına, vermesine ya da yapmamasına mahkum edilmesinin istemesi için açılan bir dava türüdür.

Eda Davası Çeşitleri Nelerdir?

Eda davasının pek çok çeşidi vardır. Eda davaları, kişisel haklar söz konusu olduğu zaman en çok başvurulan dava türleri arasında yer alır. Davacılar, farklı taleplerle mahkemeye başvurabilir. Mahkemelere başvuru yaparken konunun net bir şekilde belirlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Günümüzde pek çok kişi, alacak verecek davaları ile karşı karşıya kalıyor. Alacak konulu davalar için ortaya çıkan eda davası, iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için görülür. Eda davası hakkında araştırma yapan pek çok kişi bulunur.

Eda Davası Eda Davası Hangi Mahkemelerde Görülür?

Eda davası bir genellikle bir alacak verecek konusuna bağlı olarak açılır. Bu nedenle eda davaları “Asliye Hukuk Mahkemeleri”nde açılır. Eda davaları sırasında bununla birlikte yürütülen tespit davaları ile hak ve hukuki ilişkilerin belirlenebilmesi için detaylı bir araştırma yapılmaktadır.