08.12.2021 - 01:58 | Son Güncellenme:
Elimizi hareket ettirmek için beyinden gelen sinyallerin elimize ve hatta parmaklarımızın ucuna kadar düzgün bir şekilde iletilmesi gerekmektedir.
El Anatomisi Nedir?
El tıbbi olarak incelenmesi ayrı bir uzmanlık gerektiren bir insan uzuvudur. Elimizin anatomisisi incelediğimizde dıştan sadece kemik ve damarlardan oluştuğu düşünülmektedir. El anatomisi oldukça karmaşıktır ve onlarca farklı kemik, kas dokusu ve damarlardan oluşmaktadır. Elimiz beynimizden gelen sinyalleri uygulayabilecek sinirlere de sahiptir.
El ön kol kemikleri ile el bileğinin oluştuğu iki sıra halindeki kemik grubundan oluşmaktadır. Elimizin üst tarafını oluşturan tarak kemikleri ve parmak kemikleri bulunmaktadır. Kemiklerin üzerinde ve etrafında kas dokuları bulunurken bunların içinde de beyne ulaşan sinirler bulunmaktadır. Elimiz yaradılış itibari ile muhteşem bir şekilde ve her işi kolay bir şekilde yapacak şekilde yaratılmıştır.
Elde bulunan Kemikler, Kaslar, Damalar ve Eklemler
Elimizde onlarca farklı kemik çeşidi bulunmaktadır. Elimiz ön kol kemiği olan radius-ulna ile el bileğinin birleşim eklem oluşması ile oluşmaktadır. Bu eklem 2 sıra halinde 8 kemikten oluşan küçük karpal kemiklerden oluşmaktadır. Daha sonrasında elimizin üzerinde 5 tane tarak kemiği ve on dört parmak kemiğinden oluşmaktadır.
Elimiz beyinden gelen işleri ve dokunduğu objeleri anlamlandırmak için dokuduğu şeyleri beynimize sinyal olarak göndermektedir. Elimizin sağlıklı çalışması için yerleştirilmiş 3 ana sinir bulunmaktadır. Elimizdeki ana sinirler Median, radial sinir ve ulnar sinir olarak adlandırılan sinirlerden oluşmaktadır. Bu 3 sinir sayesinde elimizle hareketleri yapmaktayız. Aynı zamanda bu sinirler elimizin hareketlerini ve dokunduğunu iletmesini sağlamaktadır.