Eğitim Eldeli Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Eldeli Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

06.06.2021 - 20:42 | Son Güncellenme:

İlkokul döneminde öğrenciler doğal sayılar ile toplama ve çıkarma işlemlerini öğrenmektedir. Özellikle toplama işlemlerinde eldeli toplama işlemleri pek çok öğrencinin kafasını karıştırmaktadır. Eldeli toplama işleminin mantığını öğrendikten sonra toplama işlemlerini yapmak daha kolay olmaktadır. Peki Eldeli toplama işlemi nasıl yapılır? Sizlere eldeli toplama işlemleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Eldeli Toplama İşlemi Nasıl Yapılır

Öğrenciler 10'dan daha büyük sayıların toplama işlemlerinde eldeli toplama işlemlerini yapmaktadır. Fakat günümüzde eldeli toplama işlemleri pek çok kişiyi zorlamaktadır.

Eldeli Toplama İşlemi Nedir?

Toplama işlemlerinden olan eldeli toplama işlemi matematiğin en önemli konularından birisidir. 10 sayısından daha büyük olan sayıların toplanmasında eldeli toplama işlemi uygulanır. En az iki basamaklı sayılarda toplama işlemi eldeli işlemler yapılmaktadır. Her basamakta bulunan sayılar en fazla 9 olabilmektedir.

Eldeli toplama işlemi en az iki basamaklı sayılarda uygulanmaktadır. Fakat her iki basamaklı sayıda eldeli toplama işlemi yapılmamaktadır. Eldeli toplama işleminin yapılabilmesi için birler basamağındaki sayıların toplamının 10 sayısından yüksek olması gerekir.

Eldeli Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Eldeli toplama işlemlerini yapabilmek için ilk olarak birliklerin kendi aralarında toplanması gerekir. Daha sonrasında onluklar kendi arasında toplanmaktadır. Birliklerin toplanmasında onluk elde edilmiş ise değerin onlukların işlemine dahil edilmesi gerekmektedir. Eldeli toplama işlemi bu şekilde yapılmaktadır.

Eldeli toplama işlemini yapabilmek için şu özelliklere sahip olması gerekir:

- Eldeli toplama işlemleri en az iki basamaklı değerlerde uygulanır.
- Basamaktaki sayıların toplamlarında değerlerin en az birinin 9 sayısının üzerinde olması gerekir.
- Eldeli toplama işleminde ilk olarak birler basamağındaki bütün değerlerin toplanması gerekir.
- Bu değer 9 ve 9sayısının altında ise o zaman toplama işlemi eldeli işlem yapılmadan değer sonucun birler basamağına yazılarak onlar basamağı toplama işlemine geçilir.
- Fakat birler basamağındaki değer 10 ve üzerinde ise o zaman eldeli toplama işlemi yapılır.
- Birler basamaklarındaki değerler toplanır ve toplamın birler basamağı sonuca yazılır.
- Daha sonra elde kalan onlar basamağındaki değer bir sonraki toplamın içerisine katılmaktadır.
- İki basamaklılar gibi üç basamaklı sayılarda da eldeli toplama işlemi bu şekilde yapılmaktadır.