11.06.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:
1900'lü yılların başlarında elektronun kütlesi tespit edildi. Yapılan deneyler ile beraber ortaya çıkarılan kütle üzerinden, matematiksel bir oran ortaya sunuldu. Bu bağlamda elektron kütlesinin durgun halde üzerinden belli bir standart miktarı bu bulunmaktadır.
Elektronun Kütlesi Nedir?
Elektronun kütlesi durgun kütle üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda elektronun temel özellikleri içerisinde bulunur. Bu doğrultuda elektronun durgun kütlesi; 9.109x10-³¹ kilogram şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda atomik kütle oranı şeklinde de ifade edilecek belli bir sabit miktar bulunur. Bu birim ise; 5.489x10-⁴ biçiminde ele alınır ve ifade edilir. İlk başta değeri olarak öne atılan elektron kütlesi, daha sonraki yıllar içerisinde deneysel olarak kanıtlanması suretiyle kesin şekilde sabit bir miktara kavuşmuş oldu.
Yük/Kütle Oranını Kim Bulmuştur?
Yük ve kütle oranı üzerinden sonuç öncelikle teorileşme ile beraber, daha sonra yapılan keşif doğrultusunda ortaya çıkarılmıştır. Bu durum farklı yıllarda ve yine farklı bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. 1838 - 1851 yılları arasında teorileşme ilk olarak Richard Laming tarafından ortaya çıkarıldı. Daha sonra 1897 yılında J.J. Thomson tarafından yük/kütle oranı keşfedildi. Sonuç olarak ise yük/kütle oranının belli bir sabit oranı olduğu anlaşıldı.
1913 yılında ise elektron yükü ile beraber kütlesinin büyüklüğü keşfedildi. Bu deneyi kesin bir şekilde gerçekleştiren ve yine kesin bir miktar ortaya çıkaran kişi ise Robert A. Millikan isimli bilim insanıdır. Küresel yağ damlacıklarına elektron yüklemek suretiyle yaptığı deney üzerinden, Robert A. Millikan yük/kütle oranını etkin bir şekilde ortaya çıkardı.