EğitimEntalpi Nedir? Entalpi Formülü İle Hesaplama Nasıl Yapılır?

Entalpi Nedir? Entalpi Formülü İle Hesaplama Nasıl Yapılır?

01.03.2021 - 14:53 | Son Güncellenme:

Bilindiği üzere kimya alanının birçok alt dalları, bu alt dallarında çeşitli fonksiyonları ve simgeleri ile hesaplamaları vardır. Maddelerin yapıları ve halleri gibi temel konuları içermektedir. İşte bu temel madde konusunun tanımı ve içeriği ile ilgili unsurların tanıtımı yapılmaktadır. Entalpi, terimide maddeler ile ilgili bir terimdir. Pek entalpi, maddenin hangi öğelerindendir? Maddenin hangi birimi entalpi konusu ile yakından ilgilidir? Entalpi değerinin hesabı için hangi unsurların tespit edilmesi gerekir? İşte entalpi hususunda detayları derledik.

Entalpi Nedir Entalpi Formülü İle Hesaplama Nasıl Yapılır

Entalpi kimya alanında kullanılan ve maddenin yapısı ile ilgili olan enerjilerin toplamına denmektedir. H harfi ile ifade edilmektedir. Maddenin bir molünde ki depolanmış enerji, o maddenin molar entalpisini oluşturur.

Entalpi Nedir?

Maddenin yapısında bulunan enerjilerin toplamı entalpi değerini vermektedir. H harfi ile gösterilen bu değer, maddenin bir molündeki değeri ise molar entalpidir. Bu değerin tam olarak değerinin hesaplanması zor gözükmektedir. Bu sebepli çoğu çalışmalarda bu değerden ziyade değişebilen termal entalpi değerleri kullanılmaktadır. Bu değerde Kelvin derecesine göre sıfır dereceden mevcut sıcaklığına çıkması için yüklenen faz ısısının toplamına eşit olarak açıklanmaktadır.

Entalpi Formülü ile Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kimyasal tepkimelerin hesabında, girenler ile ürünler arasındaki farkın belirlenmesi gerekmektedir. Ürünlerin entalpileri toplamından, girenlerin entalpi toplamının çıkarılması ile kimyasal tepkimenin entalpisi bulunur ve ∆H ile gösterilir. Bu değerin negatif veya pozitif çıkması olağandır. Bu durum bize maddenin ısı aldığını mı yoksa ısı verdiğini mi anlatır.

Entalpi değeri, maddelerin fiziksel hallerine, basıncına, sıcaklığına ve miktarına göre değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda entalpinin formülünü H = U + Pv şeklinde ifade etmek gerekmektedir. Burada U maddenin iç enerjisine eşitken, Py ise maddenin toplam potansiyel enerjisidir. Kimya alanında bazı durumlarda bu hesaplama yapılmaktadır.