Eğitim Etniki Eterya Cemiyeti Nedir? Kuruluş Amacının Nedenleri Nelerdir?

Etniki Eterya Cemiyeti Nedir? Kuruluş Amacının Nedenleri Nelerdir?

08.06.2021 - 04:58 | Son Güncellenme:

Osmanlı Devleti açısından etniki eterya Cemiyeti'nin tarihinde önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda önemli ayaklanmalar içerisinde yer aldığını söylemek mümkün. Peki Etniki eterya cemiyeti nedir? Kuruluş amacının nedenleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Etniki Eterya Cemiyeti Nedir Kuruluş Amacının Nedenleri Nelerdir

Osmanlı İmparatorluğu döneminde birçok farklı ayaklanma ve isyan yaşandı. Bu isyanlardan biri olarak etniki eterya cemiyeti ön plana çıkmaktadır. Özellikle çok güçlü bir etkisi olmuş ve birtakım nedenleri ile sonuçları ortaya çıkmış isyanlar arasında geldiğini söylemek mümkün.

Etniki Eterya Cemiyeti Nedir?

Etniki eterya Cemiyeti 1814 yılında kurulmuş olan bir isyan Cemiyetidir. 1814 yılında yunanlar tarafından kurulmuş olan bir cemiyet şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda Tarih kitaplarında filiki eterya Cemiyeti olarak da bilinmektedir. Türkçe karşılık olarak dostluk Cemiyeti şeklinde ifadesi olduğunu söylemek mümkündür.

Etniki Eterya Cemiyet Kuruluş Amacının Nedenleri Nelerdir?

En merak edilen konular içerisinde etniki eterya Cemiyeti'nin kuruluş amacı geliyor. Bunun temel nedeni Yunanlıların Osmanlı Devleti’nden bağımsızlık elde etmek istemesidir. Yeniden Yunanistan bağımsızlığını kazanabilmek amaçlı kurulmuş olan etniki eterya Cemiyeti, bu dönem içerisinde oldukça önemli etkiler yaratmıştır.

Dostluk Cemiyeti anlamına da gelen isyan, diğer bir ifade ile yunanları birlik olmaya davet etmek şeklinde anlatmak mümkün. Tabii bunun dışında birçok farklı sebebinin olduğunu söylemek gerekir.

- Yunanistan için tam bağımsızlık sağlamak
- Yunanistan bağımsız olduktan sonra sınırları genişletmek
- Megale ideasını gerçekleştirmek
- Ayasofya’yı kilise haline getirmek
- Trakya ve Ege Bölgesi ile Karadeniz kıyılarına Yunanistan sınırlarına katmak.
- Wilson prensipleri ile beraber Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 7. maddesine katkı sağlamak.

Bu sebepler ile beraber ciddi sonuçlar yaratmış olan bir cemiyet olduğunu dile getirmek mümkün. Özellikle Yunanistan'ın bağımsızlığı konusunda ciddi girişimlerde bulunan ve etki sağlayan cemiyetlerden biridir.