Eğitim Fiil Ehliyeti Nedir, Şartları Nelerdir? Fiil Ehliyetine Sahip Olmak Ne Demek?

Fiil Ehliyeti Nedir, Şartları Nelerdir? Fiil Ehliyetine Sahip Olmak Ne Demek?

29.03.2021 - 02:28 | Son Güncellenme:

Fiil ehliyeti hukuki bir terimdir ve günlük hayatta sık sık karşılaşılan kavramlar arasında yer alır. Belirli şartları taşıyan kişilerin fiil ehliyetine sahip olması mümkündür. Bu nedenle fiil ehliyetine dair pek çok konu merak konusu olmuştur. O halde fiil ehliyeti nedir, şartları nelerdir ve fiil ehliyetine sahip olmak ne demektir detayları ile derledik.

Fiil Ehliyeti Nedir, Şartları Nelerdir Fiil Ehliyetine Sahip Olmak Ne Demek


Fiil ehliyeti, Medeni Kanun ile belirlenen şartlara bağlı olarak kişilere verilen hukuki bir terimdir.

Fiil Ehliyeti Nedir, Şartları Nelerdir?

Fiil ehliyeti, tanımlanan kişinin iradi davranışlarıyla birlikte hukuki sonuç doğurması anlamına gelen hukuki bir terimdir. Buna göre, fiil ehliyeti bir kimsenin kendi fiilleri sonucunda hak edinebilmesi ve borçlanması gibi durumları ifade eder. Her vatandaşın hak ehliyeti olsa da, her birey fiil ehliyetine sahip olamaz. Fiil ehliyeti edinmek için taşınması gereken belirli şartlar vardır.

TMK m.10 dahilinde; kısıtlı olmayan ve ayırt etme gücü olan her yetişkin birey fiil ehliyetine sahip olabilir. Bu durumda fiil ehliyeti edinme şartları şunlardır;

Haberin Devamı

Kısıtlı durumda olmamak

Ayırt etme gücü olmak

Ergin ve yetişkin olmak

şeklinde sıralanabilir.

Fiil Ehliyetine Sahip Olmak Ne Demektir?

Fiil ehliyetine sahip olmak Medeni Kanun'un 9, 10, 11 ve 12. maddelerinde belirli şartlara bağlanmıştır. Buna göre fiil ehliyeti olan kimseler hak edinebilir ve borç altına girebilirler. Kanunda belirlenen ergin olma durumu 18 yaşından sonra başlar.

15 yaşından küçük bireyler, veli ya da yasal varisin izni ve kendi isteği ile mahkeme kararına bağlı olarak fiil ehliyeti almaya hak kazanabilirler. Fiil ehliyetinin olması kişinin başka birinin iznine gereksinim duymadan kendi kendine hak edinmesini ve borç yüklenmesini sağlar. Fiil ehliyeti kendi içinde tam ehliyet, sınırlı ehliyet ve sınırlı ehliyetsiz olarak ayrılır.