Eğitim Fikri Mülkiyet Nedir? Fikri Mülkiyet Hakları Nelerdir, Nasıl Alınır?

Fikri Mülkiyet Nedir? Fikri Mülkiyet Hakları Nelerdir, Nasıl Alınır?

24.03.2021 - 02:39 | Son Güncellenme:

Çeşitli hukuk dalları bulunmaktadır. Fikri mülkiyet hukuku da bunların arasında yer almaktadır. Fikri mülkiyet hukuku nedir? Fikri mülkiyet hakları nelerdir ve nasıl alınır? Sizler için fikri mülkiyet hukukunu derledik.

Fikri Mülkiyet Nedir Fikri Mülkiyet Hakları Nelerdir, Nasıl Alınır


Hukuk alanında bulunan dallar üzerine çeşitli çalışmalar aracılığıyla insan hakları üzerinde uzmanlık sağlanabilmektedir. Tüm hukuk dalları, sahip olduğumuz hukuksal hakların bir kısmını iyi şekilde korumaktadır. Fikri mülkiyet hukuku da bunların arasında yer almaktadır. Fikri mülkiyet hukuku, insanların düşünce değerlerini korumak ve güvence altına almak adına çalışmaktadır.

Fikri Mülkiyet Hukuku Nedir?

Fikri mülkiyet hukuku, iktisadi değer taşıyan fikri emek ürünlerini korumayla ilgilenen bir hukuk dalıdır. Telif hakları gibi konularla ilgilenmektedir. Fikri ürünleri, günümüz dünyasında çok büyük değere sahiptir. Bu değerin karşılığı fikri üreten kişiye verilmelidir. Ancak fikirler zaman zaman sahibinin izni alınmadan ya da hakkı ödenmeden kullanılmaya çalışılır. Bu noktada fikri mülkiyet hukuku devreye girmektedir.

Fikri Mülkiyet Hakları Nelerdir?

Fikri mülkiyet konuları ikiye ayrılmaktadır. Bunların başında patentler, markalar, endüstriyel tasarımlar gelmektedir. İkincisi ise telif haklarıdır. Fikri mülkiyet hakları; patent başvuruları ya da telif işlemleri ile alınabilmektedir.