Eğitim Fisyon Nedir? Fisyon Fiziğin Hangi Alt Dalına Girer?

Fisyon Nedir? Fisyon Fiziğin Hangi Alt Dalına Girer?

10.03.2021 - 03:59 | Son Güncellenme:

Fizikte sıkça kullanılan fisyon kelimesi ne anlama gelmektedir? Fisyon nasıl gerçekleşir? Atom çekirdeklerinin kütleleri ile alakalı olan fisyon, bir çeşit bölünme işlemidir. Fisyon olayın nasıl gerçekleştiğini inceleyerek sizler için derledik.

Fisyon Nedir Fisyon Fiziğin Hangi Alt Dalına Girer

Fisyon, bir çeşit bölünmedir. Bu bölünme sonucunda, bir atom çekirdeği iki atom çekirdeğine dönüşür. Bu durum, ortaya enerji çıkmasını sağlar. Bu işlemin kontrol altında gerçekleştirilmesi gerekir. Fisyon işleminin kontrolsüz olarak gerçekleştirilmesi bomba etkisi yaratabilir.

Fisyon Nedir?

Fisyonun gelişmesi için kütle numarası büyük olan bir atoma ihtiyaç vardır. Bu atom çekirdeğinin parçalanması durumunda kütle numarası daha küçük olacak olan iki çekirdek ortaya çıkar. Böylelikle fisyon işlemi gerçekleşmiş olur. Bu tepkimenin gerçekleşmesi adına aktiflenme enerjisine gereksinim duyulmaktadır.

İlk reaksiyonun gerçekleşmesi ile birlikte kararsız halde bulunan çekirdekler ve nötronlar oluşur. Bunların her biri uranyum atomuyla tepkimeye girmektedir. Bu sırada açığa çıkan nötronlar tepkime ortamından daha uzakta bulunan bir alana alınmazsa, bu tepkime sürekli olarak devam etmektedir.

Fisyon Fiziğin Hangi Alt Dalındadır?

Fisyon, nükleer fizik alanına girmektedir. Bu alanda, atom çekirdeklerinin etkileşimi incelenmektedir. Dolayısıyla bu alan atomların kütlelerinin bölünmesi ile ilgili olan fisyon çalışmaları için en uygun olan daldır.