Eğitim Formal Eğitim Nedir, Ne İşe Yarar? Formal Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

Formal Eğitim Nedir, Ne İşe Yarar? Formal Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

26.05.2021 - 02:23 | Son Güncellenme:

Dünyaca kabul gören 3 farklı eğitim yöntemi bulunmaktadır. Bunlar orijinal isimleri ile formal, informal ve non-formal eğitimlerdir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış olan tanımlamalarda bazı eğitim yöntemleri bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılmış olan tanımlamalar kurslar ve okullar üzerinden yapılmaktadır. Peki, Formal eğitim nedir, ne işe yarar? Formal eğitimin özellikleri nelerdir? İşte detaylar.

Formal Eğitim Nedir, Ne İşe Yarar Formal Eğitimin Özellikleri Nelerdir

Formal Eğitim belirli bir müfredat, kurallar ve planlama şeklinde verilen bir eğitim türüdür. Ülkemizde eğitim veren tüm okullarda formal eğitim türü verilmektedir. Formal Eğitim, işi bilen kişiler ve profesyoneller tarafından verilmektedir.

Formal Eğitim Nedir, Ne İşe Yarar?

Formal Eğitim, belirli bir program çerçevesinde ilerleyen, planlı bir eğitim sürecidir. Verilen eğitimin sonunda kazanılması gereken hedefler daha önceden belirlenmiş ve plan programda yazılmıştır. Formal Eğitim profesyonel kişiler tarafından verilmektedir. Okullarda verilmekte olan Formal Eğitim, üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan ve pedagojik formasyon eğitimi alan kişiler tarafından verilmektedir. Formal eğitim sürecinde temel düşünce, öğrencilere olumlu davranışların kazandırılmasıdır. Olumsuz davranışları ilke edinen Formal Eğitim türü yoktur.

Formal Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Belirli bir amaca yöneliktir.

Önceden belirlenmiş olan bir plan çerçevesinde ilerler.

Kişilerin olumlu olan davranışlarının ortaya çıkarılması amacını taşır.

Uygulamalar, içerikler, yöntemler ve yerler daha önceden belirlenmiştir.

En temel amacı ise öğretici olmaktır.

Formal Eğitimin Yararları

Denetim Yapma: Eğitimler uzman olan kişiler tarafından yapılır. Bu nedenle öğrencilerin eğitim alma durumları belirli bir denetime tabi tutulmaktadır.

Ölçülebilme Şansı: Formal Eğitimde bir hedef koyma durumu olduğundan dolayı öğrencinin belirlenen hedefe ulaşıp ulaşamadığı ölçülebilir bir durumdur. Bunun sonucunda başarısızlık ya da başarı ortaya çıkar.

Disiplinli Olma: Eğitimin felsefesi disiplindir. Başarıyı elde edebilmek için en doğru hareket belirli bir disipline sahip olmaktır.