Eğitim Fotogrametri Nedir, Ne İşe Yarar? Fotogrametrik Ölçme Nasıl Yapılır?

Fotogrametri Nedir, Ne İşe Yarar? Fotogrametrik Ölçme Nasıl Yapılır?

18.02.2022 - 14:59 | Son Güncellenme:

Fotogrametri nedir ve ne işe yarar sık sık araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından sıklıkla Fotogrametri ne işe yaradığı araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Fotogrametri nedir öğrenebilir ve nasıl ölçüldüğünü öğrenme imkanına sahip olabilirsiniz. Fotogrametri nedir, ne işe yarar? Fotogrametrik ölçme nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.

Fotogrametri Nedir, Ne İşe Yarar Fotogrametrik Ölçme Nasıl Yapılır

Fotogrametri, fotoğrafik olan tüm görüntülerin elektromanyetik görüntü ve diğer tüm kaydetme ile ölçme süreçleri hakkında bilgi edinme teknolojisidir. 

Haberin Devamı

 Fotogrametri Nedir, Ne İşe Yarar?

 Fotogrametri fotoğraf ile neredeyse aynı zamanda ortay çıkmıştır. Fotogrametri sayesinde fotoğrafik görüntüler ve radyant görüntüler ile ilgili desenleri kaydetme, ölçme ve yorumlama imkanı bulunur. Aynı zamanda bu görüntüler ile ilgili güvenilir bilgileri edinmek için de Fotogrametriye ihtiyaç duyulur. Terim olarak Fotogrametri ilk kez 1867 senesinde Die Photometrographie adlı makalede geçmiştir. Bu terimi kullanan kişi de Mimar Albrecht Meydenbauerdir. 

 Fotogrametrik Ölçme Nasıl Yapılır?

 Fotogrametrik ölçmenin nasıl yapıldığı merak edilen konulardan biridir. Fotogrametrik ölçümün yapılması için öncelikle verilerin toplanması ve sonrasında da analiz edilmesi gerekir. Bu ölçümde arai yapısı yazılımlar ile 3 boyutlu olarak incelenebilir ve arazi yapısına göre de uçuş planına karar verilir. Sonrasında uçuş planı yapılarak uçuş gerçekleştirilir ve veriler değerlendirilir. En son aşamada fotoğrafik çizim yapılır ve bu çizim de stereo model, 3 boyutlu ya da ortofoto yöntemi ile yapılır.