Eğitim Gediz Nehri Nerede? Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür?

Gediz Nehri Nerede? Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür?

13.01.2022 - 01:38 | Son Güncellenme:

Ülkemizde pek çok nehir bulunur. Gediz nehri ise, bunlardan birisidir. Geriz nehri, ülkemizin Ege Denizine dökülen en büyük ikinci nehri olarak biliniyor. Gediz nehri özellikleri ve konumu ile çok merak edilir. Gediz nehri nerede sizler için derledik.

Gediz Nehri Nerede Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür

Büyük Menderes nehri, Ege Denizine dökülen en büyük nehirdir.

Haberin Devamı

 Gediz Nehri Nerede? 

 Büyük Menderes nehrinden sonra gelen ikinci en büyük nehir ise Gediz nehri olarak bilinir. İç Batı Anadolu'da yer alan Şaphane ve Murat dağlarından inen sular ile birleşmesi sonucunda oluşur. Gediz nehrinin pek çok farklı özelliği bulunur. 

 Gediz Nehri Nereden Doğar ve Nereye Dökülür?

 Gediz nehri, Anadolu'dan Ege Denizine doğru dökülen bir nehirdir. Gediz nehri, Kütahya ilimizden doğar. Aynı zamanda Uşak topraklarından da Manisa'ya ve oradan da Foça tepelerinden İzmir Körfezine doğru dökülür.

 Anadolu'dan başlayarak Ege Denizine doğru dökülen nehirler arasında yer alan ikinci büyük nehirdir. Gediz nehri, batıya doğru ilerlerken kuzey bölgesinden Selendi, Kunduzlu, Dermek ve Deli iniş çaylarını sularına katılır. Güney bölgesinden de Kulu volkanik yöresi tarafından gelen küçük dereleri de sularına katar.

Haberin Devamı

 Gediz Nehrinin Özellikleri Nelerdir?

 Gediz nehri, ülkemiz için çok önemli bazı özelliklere sahiptir. Taşkın dönemlerinde ise, gediz nehri sıkça yatak değiştirir. Aynı zamanda yaklaşık olarak da 40.000 ha'lık bir delta oluşturur. Zaman geçtikçe İzmir Körfezinde bulunan adalardan bazıları ise kara ile birleşir. Bu sayede de Delta Ovası içinde kalmıştır.

 Nehrin toplam uzunluğu ise yaklaşık olarak 401 kilometredir. Gediz nehrinin su toplama havzası ise, yaklaşık olarak 17.500 kilometre kare olarak bilinir. Gediz havzasında gerçekleştirilen ekonomik faaliyetler havzanın üçte birlik kısmında gerçekleşir. Bu bölümler ise ova, merkez ve delta bölümleridir. Nüfusunun çoğunluğu ise, sulama tarım alanları ile endüstriyel faaliyet olarak da ova ve deltalarda yer alır.