Eğitim Güçler Ayrılığı Nedir? Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Neden Gereklidir?

Güçler Ayrılığı Nedir? Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Neden Gereklidir?

18.03.2021 - 16:17 | Son Güncellenme:

Güçler ayrılığı ilkesi ilk kez İngiliz düşünür John Locke tarafından ortaya atılmış, daha sonra Montesquieu tarafından geliştirilmiştir. Locke'a göre yasama ve yürütme organlarının birbirinden ayrılması yeterlidir. Montesquieu ise adil bir yönetim için yargının da tamamen bağımsız olması gerektiğini savunmuştur. Güçler ayrılığı nedir? Kuvvetler ayrılığı ilkesi neden gereklidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Güçler Ayrılığı Nedir Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Neden Gereklidir

Bu ilkenin Avrupa devletleri tarafından benimsenmesi ile birlikte monarşilerin yerini demokrasi ile yönetilen ülkeler almıştır.

Güçler Ayrılığı Nedir?

Bir devletin temel organlarını yasama, yürütme ve yargı oluşturur. Meclisler yeni yasaların yürürlüğe konmasından sorumludur. Aynı zamanda bazı yasaların kaldırılması ya da değiştirilmesi için de çeşitli önergeler hazırlar. Yürütme, yasaların uygulanmasını sağlarken yargılama görevi de mahkemelere aittir.

Devletin bu üç organının birbirinden bağımsız hareket etmesine güçler ayrılığı ilkesi denir. Günümüzde demokrasi ile yönetilen ülkelerin tamamında güçler ayrılığı ilkesi uygulanmaktadır.

Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Neden Gereklidir?

Kuvvetler ayrılığı ilkesi adil bir yönetim için gereklidir. Bununla birlikte mahkemelerin herhangi bir baskı altında kalmadan karar verebilmesi için de bu ilkenin uygulanması zorunludur.