Eğitim Güneş Sistemi Nedir, Nelerden Oluşur? Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Hangileridir?

Güneş Sistemi Nedir, Nelerden Oluşur? Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Hangileridir?

18.02.2022 - 15:41 | Son Güncellenme:

Evrende rakamla ele alınamayacak kadar çok sayıda Güneş sistemi bulunur. Hatta sadece Samanyolu galaksisinde dahi milyonlarca ve milyarlarca güneş sistemi yer alır. Peki, Güneş sistemi nedir, nelerden oluşur? Güneş sistemi dışındaki gezegenler hangileridir tüm detayları derledik.

Güneş Sistemi Nedir, Nelerden Oluşur Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Hangileridir

Dünya güneş sistemi içerisinde yer alır ve bu sistemde birçok farklı gezegen de bulunur. Ancak güneş sistemi içerisinde yaşamın bulunduğu tek gezegen olarak dünya öne çıkar. Tabii Güneş sisteminde olduğu gibi bu sistemin dışında da gezegenler günümüze tespit edilmiş durumda.

Haberin Devamı

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş sisteminin kütle çekim kuvveti ile beraber, farklı gezegenler ve bu gezegenlerin uydularının düzenli olarak döndüğü yapıya güneş sistemi denir. Güneş aynı zamanda bir yıldız olması ile beraber yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Isı üretmesi ile birlikte aynı zamanda doğal bir aydınlığı ve güçlü yerçekimi bulunur. Sonuç olarak Dünya ile beraber cephesindeki tüm farklı gezegenleri belirli bir çekim mesafesinde tutar. Aynı zamanda bu gezegenler Güneş'in etkisiyle beraber güneş sistemi çevresinde döner.

Güneş Sistemi Nelerden Oluşur?

Güneş sistemi içerisinde gezegenler başta olmak üzere aynı zamanda onların uyduları bulunur. Bununla beraber küçük ve kayadan ve metalden oluşmuş asteroitler yer alır. Bununla beraber Ayrıca 4 değil dış gezegenin yanı sıra, Kuiper kuşağı ismi ile bilinen buzsu cisimlerden meydana gelmiş ikinci kuşağı sahiptir. Güneş sistemi çevresinde bulunan gezegenlerin, Güneş etrafında dönmesi ile beraber tüm bu isimler de aynı şekilde belli bir dönüş gerçekleştirir. Bütün bu unsurlar ise güneşin güçlü çekim kuvveti ile beraber meydana gelir. Böylece belli bir denge ve hız ile birlikte, Güneş dahil olmak üzere tüm cisimler senkronize şekilde dönüşüne aralıksız devam eder.

Haberin Devamı

Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Hangileridir?

Güneş sisteminde olduğu gibi aynı zamanda güneş sistemi dışında yer alan ve keşfedilmiş sayısız gezegen bulunmaktadır. Daha doğrusu bu gezegenlerin şu an binlerce olarak ifade edildiğini söylemek gerekir. Tabii bunlar içerisinde daha etkin bir şekilde gözlemlenen ve bilinen önemli gezegenler olduğunu ifade etmek mümkün.

 - Alpha centauri Bb

 - Kepler-10b

 - Gliese 581 g

 - Kepler -22b

 - Kepler 62f

 - Gliese 667 c

 Bu şekilde şu an güneş sisteminin dışında bilinen gezegenler yukarıdakilerdir. Özellikle bu gezegenlerden bazılarının yaşama elverişli bir ortamı bulunduğu düşünülmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber her geçen zaman bu gezegenlerden alınan görüntüler ve bilgiler çok daha net hale gelmeye başlıyor.