Eğitim Halkası Olan Ve Olmayan Gezegenler Hangileridir?

Halkası Olan Ve Olmayan Gezegenler Hangileridir?

27.04.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:

Dünyamız Samanyolu Galaksisi içerisinde yer almaktadır. Bu galakside Dünya haricinde başka gezegenler de bulunur. Bu gezegenlerin de kendilerine göre özellikleri vardır. Bazılarının birden fazla uydusu varken bazılarının uydusu yoktur. Bazılarının çevresinde halka varken bazılarının çevresinde halka bulunmaz. Halkası olan ve olmayan gezegenler hangileridir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Halkası Olan Ve Olmayan Gezegenler Hangileridir

Halkalı gezegen dendiği zaman ilk akla Satürn gezegeni gelir. Ancak bu gezegen dışında da halkası bulunan gezegenler vardır. Güneş Sisteminde yer alan gaz gezegenlerinin tamamının halkasının olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

Halkası Olan ve Olmayan Gezegenler Hangileridir?

Güneş sistemindeki halkalı gezegenler;

Jüpiter

Uranüs, Neptün

Satürn'dür

Halkalı gezegen dendiği zaman ilk akla gelen Satürn olmaktadır. Çünkü Satürn gezegeninin halkaları büyük ve sayıca oldukça fazladır. Jüpiter, Neptün ve Uranüs gezegenlerinin de halkaları olduğu bilinir.

 Gezegenlerin çevresinde halka şeklinde bulunan katmanlar gezegen halkası olarak isimlendirilir. Güneş Sistemi meydana gelirken hareketler yavaşlamadan önce gezegenler çevresindeki artıklar dönme ve kütle çekim kuvveti ile halkalar meydana gelmiştir. Bu halkaların dağılamadan durmalarını ise buzlar sağlamaktadır. Gezegen çevresindeki halkalar bir bütünmüş gibi dursa da aslında otoyol gibi şeritler şeklindedir. 

Haberin Devamı

 Satürn gezegeninin halkaları çok belirgin olduğu için ilk defa bu gezegenin halkaları keşfedilmiştir. 1970'li yıllarda ise diğer gezegenlerin halkaları keşfedilmeye başlanmıştır. 

 Diğer gezegenlerin halkalarının tespit edilmesinin en büyük nedeni ise uzay sondaları ile Hubble uzay teleskobunun bilim insanlarınca kullanılmaya başlamasıdır. 

 Diğer gezegenlerin halkalarının Satürn'den sonra keşfedilmesinin sebebi ise bu halkaların daha küçük ve sönük şekilde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bu gezegenlerin halkalarının keşfedilmesi için uzay sondaları ile uzay teleskoplarının geliştirilmesi gerekmiştir. 

 Jüpiter gezegeninin halkaları tozdan meydana gelmiştir. Satürn'ün halkaları ise toplamda 14 bölümden meydana gelmiştir. Uranüs'ün halkaları da Jüpiter'inkine benzer şekildedir. Oldukça karanlık bir görünümü vardır. 

 Halkası Olmayan gezegenler;

Merkür

Venüs

Dünya

Mars olarak ifade edilebilir.

Yazarlar