Eğitim Harf Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? Üniversite Ders Harf Notları Nasıl Hesaplanır?

Harf Notu Hesaplama Nasıl Yapılır? Üniversite Ders Harf Notları Nasıl Hesaplanır?

07.02.2021 - 03:26 | Son Güncellenme:

Üniversiteler içinde başarı puanlamaları, harf notları ile yapılmaktadır. Bu harf sistemine göre notların hesaplanması ve yıl sonu ortalamanın hesaplanması gerekmektedir. Üniversiteler için harf notları hesaplama oldukça basittir. Yüz üzerinden yapılan sınavlar için alınan puanlar, belli aralıklar içinde harf değerlerine sahiptir. Harf notları nasıl hesaplanmaktadır? İşte, tüm detaylar.

Harf Notu Hesaplama Nasıl Yapılır Üniversite Ders Harf Notları Nasıl Hesaplanır

Harf notları hesaplamada dikkat edilmesi gereken nokta, yüzlük sistemde alınan puanın hangi aralıkta olduğunu bilmektir.

Harf Notu Hesaplama Nasıl Yapılır?


Harf notu hesaplamak için yüzlük sistem üzerinden belirlenen aralıkların bilinmesi gerekmektedir. Bunun için her aralıktaki değere karşılık gelen bir harf notu bulunmaktadır. Aynı zamanda bu harflere göre 4 üzerinden yıllık ortama da bulunmaktadır. Üniversiteler için ise dersten geçme notları ya da çan sistemlerinin uygulanıp uygulanmadığı farklılık göstermektedir.

Haberin Devamı

● AA = 4.00 = 90 – 100
● BA = 3.50 = 85 – 89
● BB = 3.00 = 80 – 84
● CB = 2.50 = 75 – 79
● CC = 2.00 = 65 – 74
● DC = 1.50 = 58 – 64
● DD = 1.00 = 50 – 57
● FD = 0.50 = 40 – 49
● FF = 0.0 = 39 ve altı puanlar
Üniversite Ders Harf Notları Nasıl Hesaplanır?

Üniversiteden üniversiteye farklılık göstermekte olan harf notları için genel aralıklar bu şekildedir. Belli üniversitelerde derslerden geçme notu ve dönemden geçme notu farklıdır. Yıllık harf notu hesaplama için dersin kredisi ile notun değeri çarpılmalı ve tüm dersler için toplanmalıdır. Ardından yıllık kredi değerine bölünmelidir.

Derslerin etki dereceleri farklılık göstermektedir. Harf aralıkları içinde aldıkları değerler bu etki dereceleri ile çarpılmalıdır. Okul içi etkisi kredi ve akreditasyon olarak farklı değerlendirilebilir. Bu üniversitenin modeline bağlı olarak hesaplanmalıdır. Derslerden geçer notlar bazı üniversiteler için CD, bazıları için CC, bazıları için ise DC olmaktadır. Dönemlik ve yıllık ortama hesabı ise 4.00 üzerinden harf notları ile hesaplanmaktadır.