Eğitim Hidrasyon Nedir? Biyolojide Hidrasyon Nasıl Olur?

Hidrasyon Nedir? Biyolojide Hidrasyon Nasıl Olur?

09.03.2021 - 12:54 | Son Güncellenme:

Hayatta yaşayan canlıların, hayatlarını devam ettirebilmesi için bazı unsurların kesinlikle var olması gerekmektedir. Bunlar hava ve su olarak bilinen unsurlardır. Dünyamız gibi vücudumuzun da büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Biyoloji biliminde geçen hidrasyon da bu anlamda devreye girmektedir. Peki hidrayon ne anlama gelmektedir? Hidrasyonun unsurları nelerdir? Bu terimin olması için vücudun neye ihtiyacı vardır? İşte hidrasyon ile ilgili bilgiler.

Hidrasyon Nedir Biyolojide Hidrasyon Nasıl Olur

 Canlılara yapılacak olan sıvı desteği mekanizmasına hidrasyon denir. Buradan da anlaşılacağı üzere canlılar için vazgeçilmez olan suyun sağlanmasına hidrasyon denilmektedir.

Haberin Devamı

 Hidrasyon Nedir?

 Canlıların sağlıklı bir şekilde yaşam sürmeleri ve varlıklarını korumaları için ihtiyacı olan gerekli sıvının sağlanmasına hidrasyon denir. İnsan dolaşım sisteminin ayrılmaz parçası olan kanda bir belli bir miktarda su miktarı bulunmaktadır. Bu miktarın yüzde üçün altına düşmesi metabolizmayı tehlikeye sokar. Vücuttan atılması gerek unsurlar böbrekten geçememeye başlar. Ayrıca baş ağrısı, halsizlik gibi olumsuzluklar da baş göstermeye başlar.

 Biyolojide Hidrasyon Nasıl Olur?

 Gerekli su ihtiyaçları yaşa, büyüklüğe, güce, sıcaklığa, çalışma şartlarına ve iklim gibi unsurlara göre farklılık göstermektedir. Nasıl ki bir ofiste çalışan birey ile güneş altında beden faktörü ile çalışan bireyin su ihtiyaçları farklı olduğu gibi, bebekle yetişkin birey arasında da değişiklik göstermektedir. Sporcular ve bedensel güçte çalışanların günde en az 3 litre, diğer yetişkinlerinde 2 litre su tüketmeleri sağlık açısından önemlidir.

Haberin Devamı

 İşte vücutta olması gereken su ve elektrolit düzeyinin performansı destekleyecek ölçüde tutulması olayına hidrasyon denir. Hidrasyonun sağlanması bu manada hayati önem taşımaktadır. Böbrek sağlığının, kan basıncının, performansın, yağ düzeninin, kas hacminin ve ödemin ihtiyaçları için hidrasyon olması gerekmektedir. Vücudun ATP üretimi yapması, besinleri taşıması ve yararlı asitleri vücuda yayması için hidrasyon şarttır.