EğitimHiggs Bozonu Nedir, Nasıl Oluşur? Higgs Bozonu Ne İşe Yarar?

Higgs Bozonu Nedir, Nasıl Oluşur? Higgs Bozonu Ne İşe Yarar?

23.06.2022 - 17:04 | Son Güncellenme:

Büyük Patlama fikrine göre patlamada meydana gelen saniyenin milyonda birinin sonrasında ilk parçacıkların etrafa saçılması olarak da biliniyor. Bu parçacıklar da saf enerji olarak biliniyor ve bu kütlelerin herhangi bir kütlesi yoktu. Higgs bozonu (Tanrı Parçacığı) ise, evrenin başlangıcı olarak tanımlanıyor. Higgs bozonu nedir, nasıl oluşur sizler için derledik.

Higgs Bozonu Nedir, Nasıl Oluşur Higgs Bozonu Ne İşe Yarar

Higgs alanı ve parçacığı ile ilgili olan Higgs mekanizması değildir. Higgs mekanizması ise, temel parçacıklara kütle kazandırır. Ama nötrinolar kütlesini başka bir şekilde kazanıyor.

Haberin Devamı

Higgs Bozonu Nedir?

Higgs bozonu, bilim insanlarına göre gizemli bir parçacıktır. Bu parçacık diğer parçacıklarla bir etkileşime girerek onları bir araya getiriyor ve atom altı parçacıkları olarak biliniyor.

Higgs Bozonu Nasıl Oluşur?

Evrenin başlangıcı şeklinde kabul edilen Büyük Patlama'da her saniyenin milyonda biri kadar sayıda ilk parçacıklar da etrafa saçılıyordu. Bu parçacıklar ise, saf enerji olarak biliniyordu ve kütleleri yoktu. Onlara kütle kazandıran mekanizmanın ise, Higgs bozonu olduğu ise 1964 yılında ortaya çıktı.

Higgs Bozonu Ne İşe Yarar?

Evrenin başlangıç koşullarından birinin “süper simetri” olduğu düşünülüyor. Bu simetri ise, bir şeklinde ve Higgs'in de katkısı ile bozuldu. Bu sayede hem evren ve hem de insanlar var olabildi. Eğer Higgs bozonu olmasaydı, bizim evrendeki varlığımızı açıklayabilecek parçacıkların nasıl ve neden kütle sahibi olduğuna herkesi ikna edip kanıtlanabilecek farklı bir teoriye de ihtiyacımız olacaktı.