Eğitim Hücre Plağı Nedir, Ne İşe Yarar? Hücre Plağı Nasıl Oluşur?

Hücre Plağı Nedir, Ne İşe Yarar? Hücre Plağı Nasıl Oluşur?

26.07.2022 - 14:21 | Son Güncellenme:

Biyoloji derslerinde geçen konulardan biri hücre plağı ve hücre plağının nasıl oluştuğudur. Hücre plağı bitkilerde bulunan hücrelerin bölünmesi ile meydana gelmektedir. Üstelik hücre üzerinde sitoplazmanın bölünmesine de yardımcı olmaktadır. Ara lamel olarak geçen hücre plağı bitkiler üzerinde yer almaktadır. Hücre plağı yalnızca bitkiler üzerinde meydana gelerek hayvanlar üzerinde bölünme gerçekleştirmez. İki farklı tipte hücre bölünmesi durumu yaşanmaktadır. Hücre plağı nedir, ne işe yarar? Hücre plağı nasıl oluşur sizler için derledik.

Hücre Plağı Nedir, Ne İşe Yarar Hücre Plağı Nasıl Oluşur

Hücre plağı oluşumu bitkiler tarafından meydana gelmektedir. Bitkiler üzerinde yer alan farklı tip hücrelerin bölünmesi sonucunda hücre plağı oluşmaktadır. Üstelik hücre plağı oluşumunda etkili olan ara lameller de bitkilerde yer almaktadır. Hücre bölünmesi yalnızca bitkiler üzerinde gerçekleşerek plak halini almaktadır. İki farklı tipte hücre bölünmesinin yaşanması durumda eşit sayıda hücreler ortaya çıkmaktadır.

Hücre Plağı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hücre bölünmesi ile meydana gelen hücre plağı iki farklı tipte oluşmaktadır. Bunlar interfaz evresi ve profaz olarak bilinmektedir. Aynı zamanda metafaz ve anafaz evreleri de hücre plağı oluşumunu etkilemektedir. Eşit sayıda hücre oluşturmaya yarayan hücre plağı bitkilerin sentez yapmasına da yardımcı olmaktadır.

Hücre Plağı Nasıl Oluşur?

Hücre plağı oluşumu, sitoplazmanın bölünmesi ile oluşmaktadır. Bitki üzerinde yer alan hücrelerin ara lameller meydana getirmesi sonucunda hücre plakları oluşmaktadır. Hücre plakları bitkilerin sentezleme işlevlerini yerine getirmeye yardımcı olmaktadır.