Eğitim İdari Hakimlik Nedir? İdari Yargı Hakimi Nasıl Olunur?

İdari Hakimlik Nedir? İdari Yargı Hakimi Nasıl Olunur?

18.03.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

Farklı türlerdeki davalara o konuda eğitim almış olan hakimler bakmaktadır. Dolayısıyla hukukta farklı türlerde hakimler bulunmaktadır. Bu durum, hukuk yapısını hukuk okumayan kişiler için karmaşık hale getirmektedir. Hakimlik dallarından biri de idari hakimliktir. İdari hakimlik nedir? Sizler için idari hakimliği tüm detayları ile derledik.

İdari Hakimlik Nedir İdari Yargı Hakimi Nasıl Olunur

İdari hakimler, idari yargılama dosyalarına bakan hakimlerdir. İdari mahkemeler; vergi mahkemeleri, Danıştay ve bölge idare mahkemelerinin görevi dışında kalmakta olan diğer davalarla ilgilenmektedirler. Dolayısıyla hukuk sistemi içerisinde oldukça önemli bir konuma sahiptirler.

Haberin Devamı

İdari Hakimlik Nedir?

İdari hakimlik, Adalet Bakanlığının bünyesinde olan ve 2577 sayılı idari yargılama usulü kanunu hükümlerine göre idari niteliği olan dosyalara bakma ile görevlidir. İdari hakimler kapsama göre 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar kanununa bağlı şekilde görev yapmakta ve atanmaktadırlar.

İdari Hakim Nasıl Olunur?

İdari hakimler öncelikle hukuk fakültesinden mezun olmaktadır. Eğer yabancı bir hukuk fakültesinden mezun olunduysa, Türkiye'de bulunan bir hukuk fakültesinde, eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almak gerekmektedir. En az dört yıllık yüksek lisans eğitiminin de alınmasının ardından çeşitli sınavlara girilerek idari hakim olunabilmektedir.