Eğitim İdeal Gaz Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

İdeal Gaz Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

15.06.2021 - 15:34 | Son Güncellenme:

Gazlar karmaşık yapıdaki maddeler olarak kabul edilirler. Birbirleriyle etkileşim içerisine girebilecek ve çarpışabilecek milyarlarca gaz molekülü bulunur. Gerçek gazın tanımı da tam olarak yapılamadığından, ideal gaz kavramı bunun yerine kullanılmaya başlanmıştır. İdeal gaz nedir, kısaca özellikleri nelerdir gibi konuların detaylarını derledik.

İdeal Gaz Nedir Kısaca Özellikleri Nelerdir

 İdeal gaz, gerçek gazın yerine kullanılan bir terimdir. İdeal olarak kabul edilen gaz, oda sıcaklığında bulunan, kısaca insanları ilgilendiren gaz türlerine verilen isimlerdir. 

Haberin Devamı

İdeal Gaz Nedir?

 İdeal gaz, gaz moleküllerinin serbest biçimde dolaştığı, hacim oranının çok küçük olduğu, moleküllerinin arasında çarpışmanın çok esnek olduğu ve aralarında itme çekmenin olmadığı gaz olarak tanımlanabilir. Normal şartlarda ideal gaz olmasa da yüksek sıcaklık ve düşük basınç alanlarındaki gazlar ideal gaz olarak kabul edilirler. 

 İdeal Gaz Kısaca Özellikleri Nelerdir?

 Gazların ideal olarak kabul edilebilmesi için çeşitli özelliklere sahip olmaları gerekir. Bu özelliklere sahip olan gazlar bilimde ideale yakın olan gazlar olarak tanımlanabilirler.

İdeal gazların aralarındaki bir tek etkileşim kendi içlerinde veya içinde bulundukları kaplarla olan esnek sayılabilecek çarpışmalarıdır. Esnek çarpışmaya sahip olmayan gazlar ideal gazlar olarak kabul edilmezler. 

Haberin Devamı

İdeal olan gazlar birbirlerini çekip itmezler. Bu nedenler aralarındaki çarpışma yok denilebilecek kadar azdır. Var olan çarpışma esnektir. 

Bildiğimiz gaz türü hacim kaplar. Bunun nedeni içerisindeki moleküllerin büyük alandaki boşluğa yayılmalarıdır. Fakat ideal olarak kabul edilen gazlar, hacmi sıfır yani hiç olmayan nokta parçacıklar şeklinde kabul edilirler. 

Normal şartlarda tam ideal gazdan söz etmek mümkün değildir. Ancak ideale yakın olan tüm gazlar, diğer ifadeyle gerçek gazlar, ideal olan gaz gurubunda yer alırlar. İdeal gaz olarak kabul edilmesi için gazların belli özelliklere sahip olması ve doğru ortamda bulunması gerekir.