30.10.2021 - 15:03 | Son Güncellenme:
Normalde ince bağırsaklarda bulunan gıda artıkları kalın bağırsaklardan geçerek makat yolu ile dışarı atılır.
İleostomi Nedir?
İleostomi, ince bağırsağın bir ameliyat yapılarak karın ön duvarına ağızlaştırılması şeklinde yapılır.
İleostomi Nasıl Açılır?
Her yaş grubunda kişilere farklı nedenlerle gerçekleştirilen ağızlaştırma işlemlerinin asıl amacı ise, geçici ya da kalıcı bir süre için bağırsak içeriğinde bulunan artıkların karın duvarından boşalmasını sağlamaktır. Normalde ince bağırsaklarda bulunan gıda artıkları kalın bağırsaklardan geçer ve makat yolu ile dışarı atılır. İleostomi ile yapılan kişilerde ise, gıda artıkları doğrudan karın duvarına yapıştırılmış olan bir torba ile dışarı boşaltılır.
İleostomi genellikle karnın sağ alt tarafından açılır. Değişik nedenlere bağlı olarak kalın bağırsak ve rektumun ameliyatla devre dışı bırakıldığı ya da tamamen alındığı durumlarda ileostomi açılır. İleostomiler, amaçlarına göre geçici ya da kalıcı olarak açılabilir. İnce bağırsağın içerikleri sulu olduğu için ileostomi torbasına gelen artıklar yani dışkılar sıvı haldedir. Bu nedenle de torbanın günde bir kaç defa boşaltılması gerekir.
İleostomi Hangi Durumlarda Yapılır?
Bağırsağın bir kısmının çıkarılması ya da atlanması gerektiği zaman ileostomi yapılır. Bu işlem, şu durumlarda tedavinin bir parçası olarak yapılabilir
kolorektal, anal ya da yumurtalık kanserleri
Ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi inflamatuar bir bağırsak hastalığı
Bağırsakta tıkanma
Bağırsak astarında meydana gelen ve iltihaplanan küçük torbalar
Bağırsaklara zarar veren yaralanmalar
Ailesel adenomatoz polipozis