Eğitim İşgücü Nedir, Nasıl Hesaplanır? İşgücü Türleri Nelerdir?

İşgücü Nedir, Nasıl Hesaplanır? İşgücü Türleri Nelerdir?

01.06.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:

Her toplumda çalışan ve çalışmaya hazır olan işgücü bulunmaktadır. İşgücü, çalışabilmesi muhtemel olan kişilerin çalışmayanlara karşı oranına denilmektedir. Ülkelerin üretim faaliyetlerinde bulunabilmeleri için işgücü sunmaları gerekmektedir. Mal ve hizmet üretiminin gerçekleşmesi için fiziki müdahale ve tüm hareketler işgücünün alanına girmektedir. İşgücünde deneyimli ve deneyimsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

İşgücü Nedir, Nasıl Hesaplanır İşgücü Türleri Nelerdir

İşgücü, belirli bir ücret karşılığında kişinin sunmuş olduğu fiziki müdahalelere denilmektedir. İşgücünün diğer adı, istihdam olarak bilinmektedir. İşgücündeki verim, ülkenin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. 

Haberin Devamı

İşgücü Nedir?

İşgücü TDK tarafından bir kişinin yararlı bir şeyler üretebilmesi için fiziksel ve düşünsel yaptıkları olarak tanımlanmaktadır. İşgücü kendi içinde genç, orta ve yaşlı işgücü olarak bölümlere ayrılmaktadır. İşgücünün sergilenmesi için fiziki ve düşünsel olarak hazır durumda olunması gerekmektedir. 

İşgücü Nasıl Hesaplanır?

İşgücü hesaplama, ekonomide aktif olarak bulunan işgücünün toplam ülke nüfusuna göre hesaplanması ile sonuçlanmaktadır. İşgücünün katılım oranı, toplam işe uygun olan kişi sayısının toplam nüfusa bölünmesiyle bulunmaktadır. İşgücü istihdam ve işsiz olan kişilerin toplamı ile ortaya çıkmaktadır.

İşgücü Türleri Nelerdir?

İşgücü türleri belirli alan ve sorumluluklara göre tanımlanması mümkündür. Bunların arasında deneyimli işgücü, deneyimsiz işgücü, geçici işgücü gibi birçok türleri bulunmaktadır. Tüm detayları ile inceleyecek olursak;

Haberin Devamı

Deneyimli İşgücü: Belirli bir işi gerçekleştirmek için, yeterli teknik konu hakkında bilgi sahibi olan ve hazır durumda bulunan kişilere deneyimli işgücü denilmektedir.

Deneyimsiz İşgücü: Belirli bir işi gerçekleştirmek için, yeterli düzeyde teknik konu hakkında bilgi sahibi olmadan tecrübenin zaman ile kazanılacağın olan işgücü türüdür.

Geçici İşgücü: Geçici işgüçleri genellikle dönemsel olarak tarım, hotel gibi mesleki gruplarda yer almaktadır. Geçici işgüçleri belirli mevsimlerde talebi yüksek olan işgücü olarak geçmektedir.