Eğitim Işık Şiddeti Nedir? Kısaca Işık Şiddeti Birimi Ve Sembolü

Işık Şiddeti Nedir? Kısaca Işık Şiddeti Birimi Ve Sembolü

16.05.2021 - 04:05 | Son Güncellenme:

Günümüzde ışık şiddeti pek çok alanda dikkat edilmekte olan bir konudur. Bu nedenle sizler için detaylı bir şekilde Işık şiddeti nedir? Kısaca ışık şiddeti birimi ve sembolü nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Işık Şiddeti Nedir Kısaca Işık Şiddeti Birimi Ve Sembolü


Işık şiddeti, herhangi bir ışık kaynağından çıkan ışın şiddetinin ölçümü ile günümüzde yer almaktadır. Genelde ışık kaynakları belirli bir yönde devam ederler.

Işık Şiddeti Nedir?

Işık şiddeti, fizikte ve günümüzde yer alan herhangi bir ışık kaynağı içinden birim katı açı içinde yayılan ışık akısının ölçüsü olmaktadır. Işık akısı dendiğinde, kaynaktan yayılmakta olan toplam akı anlamına gelirken, ışık şiddeti dendiğinde ise bir steradyanlık katı açının içerisinde yer alan akı anlamına da gelir.

Işık Şiddeti Birimi Nedir?

Işık akısının birimi günümüzde lumen, ışık şiddetinin birimi ise günümüzde candela şeklinde bilinmektedir. Buna göre ise aydınlanma şiddeti ile ışık şiddeti arasında yer alan ilişki şöyle olur. D ışık kaynağı ile yüzey arasında yer alan uzaklık, θ ışık kaynağı içerisinden gelen ışınların yüzeyin normali ile yaptığı açı olmaktadır. Dolayısı ile de aydınlanma şiddetleri, ışık kaynağından uzaklığa ve de ışınların ilgili yüzeye düşme açısına bağlı olarak değişmektedir. Buna ek olarak bir lümenlik (lm) olan aydınlatma gücü aslen bir metrekarelik alanı eşit olarak aydınlattığı zaman aydınlatma şiddeti tam olarak bir lüks olur. Bir ışık kaynağı ile beraber kaynağın aydınlattığı alanlar arasında yer alan aydınlatma gücü, lüks (lx) birimi kullanılarak hesaplanıp ölçülmektedir.

Işık Şiddeti Sembolü Nedir?

Günümüz koşullarında ışık akısı birimi olan lumen lm ile ışık şiddeti birimi olan kandela ise cd ile gösterilmektedir. Işık şiddeti herhangi bir ışık kaynağının yalnızca bir yönde yaymakta olduğu ışık miktarı anlamına da gelmektedir. Işık şiddetinin birimi olan candela (kandela) değeri herhangi bir ışık kaynağının aynı zamanda ne kadar fazla parlak olduğunu ifade etmektedir. Tüm bunlara ek olarak ise Kandela, günümüzde cd kısaltması ile belirtilirken rakamsal değerlerden sonra yazılmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; 100 cd, 200 cd. 1 000 cd ve ya 4 000 cd şeklinde olmaktadır.

 

Yazarlar