26.05.2021 - 11:38 | Son Güncellenme:
İşletmeler için dış ve iç çevreleri varlıklarını sürdürmek ve faaliyetlerini arttırarak gelişmeleri için büyük öneme sahiptir. Her işletmenin faaliyetine göre çevresi farklılık göstermesine rağmen tüm işletmeler için benzer çevre genellemeler de mümkündür.
İşletme Çevresi Nedir?
İşletmelerin faaliyetlerini sürdürürken etrafında olan gelişmeleri destekleyen yöneten ve planlayan çevrelerine işletmelerin dış çevreleri denilmektedir. İşletmelerin iç faaliyetlerini amaçlarını sürdürmek için gerekli olan iç yapılanmaları ise iç çevreyi oluşturmaktadır. İşletmelerin çevresi genel olarak dış çevre bakımından incelenmektedir.
İşletme Çevresi Hangi Faktörlerden Oluşmaktadır?
İşletme çevresi makro çevre faktörlerin den oluşmaktadır. Bunlar;
Politik (yasal) çevre, ekonomik çevre, demografik çevre, sosyal ve kültürel çevre, teknolojik çevre, rekabetin yapısı ve uluslararası çevre olarak bilinmektedir.
Politik çevre işletmelerin işleyişi için gerekli düzenleme ve kuralları ve buna uyma zorunluluğunu oluşturan yasalar ve kanunları oluşturmaktadır. İşletmeler uzun süre faaliyetlerini sürdürebilmek için içinde bulunduğu ülkenin kanunlarına aykırı faaliyetler de bulunmamaktadır.
Ekonomik çevre ise işletmelerin ekonomik koşullardan etkilenmesini ortaya koymaktadır. İşletmelerin uzun süre işleyişi için ekonomik çevre koşullarına ayak uydurmaları gerekmektedir. Diğer çevre koşulları da işletmelerin faaliyet alanlarının özelliklerini belirlemektedir. Rekabetin yapısı ise işletmelerin varlığını uzun yıllar sürdürmelerini sağlayan rakiplere karşı önde olmayı gerektiren donanım ve fırsatları barındırmaları için takip edilmesi gereken çevreleridir. Uluslararası çevre üretilen mal ve hizmetin çok uluslu olması durumlarında fırsat oluşturan ve özelliklerinin bilinmesi gereken bir çevredir.