Eğitim İstihdamda sağlık, kazançta pilotaj

İstihdamda sağlık, kazançta pilotaj

02.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversitede bölüm tercihlerinde mezunların istihdam olanakları, işe giriş süresi, kazançları önemli bir gösterge. İstihdam oranında sağlık; kazancın en yüksek olduğu bölümlerde de aylık maaşı ortalama 100 bin TL’yi bulan pilotaj öne çıkıyor.

İstihdamda sağlık, kazançta pilotaj

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Üniversite tercihleri, 8 Ağustos’a kadar devam ediyor. Bölüm konusunda kararlı olanlar tercihlerini tamamlarken kararsız olanlar ise son güne kadar birçok kriteri göz önünde bulundurarak en doğru listeyi hazırlamaya çalışıyor. Bu kriterler arasında mezun olunacak bölümün istihdam olanakları, iş bulma süresi, kazancı, mezun başarısı ve memnuniyeti öne çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri” raporu, adaylara bu konuda yol gösterici bilgiler sunuyor. Raporda öne çıkan sonuçlar şöyle:

Haberin Devamı

Program gözde, maaş düşük

- Lisansta en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölüm yüzde 96 ile özel eğitim öğretmenliği olurken, sıralamayı yüzde 94,3 ile tıp; yüzde 91,3 ile elektrik öğretmenliği takip etti. Yine elektronik, otomotiv, bilgisayar öğretmenlikleri; ebelik, hemşirelik, metal öğretmenliği de yüzde 88’in üzerinde istihdam oranıyla üst sıralarda yer aldı. Alan olarak bakıldığında ise sağlık; mühendislik, imalat ve inşaat ile eğitim ilk sıraları paylaştı. 

- Ön lisansta yüzde 91,6 ile polis meslek eğitimi en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölüm olurken sıralamayı yüzde 80’in üzerinde oranla elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı; kaynak teknolojisi izledi. Alanda ise mühendislik, imalat ve inşaat önde.

Haberin Devamı

- İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi; 4 ay ile özel eğitim öğretmenliği; 4,2 ay ile tıp; 6 ay ile eczacılık ile 6,8 ay ile ebelik oldu.

- Ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümlerde ise pilotaj ilk sırada yer aldı. Pilotaj mezunları aylık 100 bin TL’yi bulan maaşla işe başlıyor. Listeyi uçak, matematik mühendislikleri, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak bakım ve onarım bölümleri takip etti.

- Ortalama aylık kazancın en düşük olduğu bölümlerde ise mimarlık, psikoloji, moleküler biyoloji ve genetik, öğretmenlik, iç mimarlık, fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik gibi popüler meslekler yer aldı.

İstihdamda sağlık, kazançta pilotaj

Tıp’ta Koç, Hukuk’ta Özyeğin önde

Üniversite adaylarının, tercih edecekleri bölümlerde mezun memnuniyetini de incelemelerinde yarar var. Bu kapsamda Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜniAr) “Popüler Programların Mezun Memnuniyeti” araştırması önemli bilgiler sunuyor. 2017-2022 yılları arasında 25 lisans bölümünden 33 bin 249 mezundan elde edilen verilerle oluşturulan genel memnuniyet puanına göre üniversitelerin sıralandığı araştırmada, Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Arkeoloji’de ilk sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık, Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Diş Hekimliği’nde; Özyeğin Üniversitesi ise Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri mühendislikleri ile Hukuk’ta öne çıktı. Tıp’ta Koç Üniversitesi, Mimarlık’ta da MEF Üniversitesi listenin ilk sırasında.

Mezun memnuniyeti bölüme göre değişiyor

ÜniAr’ın araştırmasına göre mezun memnuniyeti bölümlere göre değişiyor. Görsel İletişim Tasarımı’nda İzmir Ekonomi Üniversitesi 338; Turizm İşletmeciliği’nde Boğaziçi Üniversitesi 330; Türk Dili ve Edebiyatı’nda Yıldız Teknik Üniversitesi 343, İktisat’ta Gebze Teknik Üniversitesi 342 puanla listenin ilk sırasında yer aldı. Diğer bölümlere bakıldığında ise Turizm Rehberliği’nde 340, Radyo, Televizyon ve Sinema’da 328 puanla Yaşar Üniversitesi; İşletme’de 358, Moleküler Biyoloji ve Genetik’te 359 puanla Abdullah Gül Üniversitesi’nin ilk sırada olduğu görülüyor.

Köklü üniversitelere işverenin ilgisi yüksek

Yenibiriş.com’un paylaştığı veriler işverenlerin en çok İstanbul, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik, Boğaziçi ve Anadolu üniversitelerinden mezun olanları tercih ettiklerini ortaya koyuyor. İktisat, işletme, siyaset bilimi, kamu yönetimi ve ekonomi de gözde bölümler arasında bulunuyor. Son 5 yılda mezun sayısında en çok artış yaşanan bölümler ise şöyle: Bilgisayar mühendisliği, çocuk gelişimi, havacılık yönetimi ve psikoloji, İngilizce öğretmenliği, gastronomi ve mutfak sanatları ile İngiliz dili ve edebiyatı.

Haberin Devamı

Sınav başarısına dikkat

Mezunların uzmanlık sınavlarındaki başarıları, YÖK Atlas’taki “Mezun Başarı Atlası” modülünde görülebiliyor. Burada Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Temel Tıp 1, TUS Temel Tıp 2, TUS Klinik Tıp, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS), Adalet Bakanlığı Adli Yargı Sınavı, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili bilgiler yer alıyor. Örneğin TUS Temel Tıp 1’de Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce-Burslu) mezunları 61,071 puanla; DUS’ta Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunları 54,485 puanla ilk sırada bulunuyor.