Eğitim İvme Nedir, Nasıl Hesaplanır? İvme Formulü Nedir?

İvme Nedir, Nasıl Hesaplanır? İvme Formulü Nedir?

16.06.2021 - 00:19 | Son Güncellenme:

İvme, Fizikte yer alan önemli terimlerden bir tanesidir. Bu terim hızı ifade etmek için kullanılmaktadır. Fizik bilimi ile ilgilenen herkesin ivme konusunu bilmesi gerekmektedir. İvme nedir, nasıl hesaplanır? İvme formülü nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İvme Nedir, Nasıl Hesaplanır İvme Formulü Nedir

Hızın, hız ve yön bakımından zaman içindeki değişim oranı ivme olarak isimlendirilmektedir. İvmenin bir büyüklüğü ve yönü bulunmaktadır. Bu nedenle de vektörel bir değer olarak ifade edilmektedir.

İvme Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Bir çizgi üzerinde hareket eden bir cisim, hızlanıp yavaşlama gösteriyorsa o zaman ivmenin arttığı ya da azaldığı söylenebilmektedir. Bir dairedeki hareket sisteminin hızını sabit tutsak bile hızlanma olduğunu gözlemleriz. Bunun sebebi ise yönün sürekli bir şekilde değişmesinden kaynaklanmaktadır.

İvme, hız vektöründe meydana gelen değişimin zaman aralığına bölümü şeklinde de ifade edilebilmektedir. Anlık ivme bir anda ya da konumda bir zaman aralığı boyunca hızdaki değişimlerin zaman aralığının sıfıra gittiği sürede oranının limiti ile ifade edilmektedir. Örneğin; Hız saniyede metre şeklinde alınırsa o zaman hızlanma da saniyede metre cinsinden alınmalıdır.

İvme hızın zamana bağlı olarak değişimidir. İvme veya hızlandır, bir zaman diliminde artan hızı ifade etmek için kullanılmaktadır. Hızlanma ifadesi, hızın artması durumunda kullanılır. İvme ise hızın artması ya da azalması durumunda kullanılabilmektedir. Hız bir vektördür. Çünkü bir yönü ve büyüklüğü bulunur.

İvme Formülü Nedir?

İvme terimi hızdaki değişim ile aynı yönde ilerler. Hız bir vektördür. Bu nedenle yönünde bir değişim meydana gelebilmektedir. Bir nesnenin yavaşlaması halinde ivme hareket yönünün tersine şekilde olmaktadır. Bu da yavaşlama ismi ile bilinmektedir.

İvme formülü; İvme (a) = Hız (v) / Zaman (t) şeklindedir.

Hız, konumun türevidir. İvmenin vektörünün bileşenleri ise sistemin ikinci türevi olarak ifade edilebilir. Kısa zaman aralıkları anlık hızlanma ile hesaplanmaktadır.