Eğitim Jeopolitik Konum Nedir? Özellikleri Ve Sonuçları Nelerdir?

Jeopolitik Konum Nedir? Özellikleri Ve Sonuçları Nelerdir?

11.06.2021 - 02:53 | Son Güncellenme:

Jeopolitik konum coğrafyanın önemli konuları arasında yer almaktadır. Bu nedenle de en sık araştırılan konulardan biridir. Sınavlarda da sıklıkla çıktığı için öğrencilerin bilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Jeopolitik konum nedir? Özellikleri ve sonuçları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Jeopolitik Konum Nedir Özellikleri Ve Sonuçları Nelerdir


Jeopolitik konum, siyasi coğrafya ile alakalı bir bilim dalıdır. Jeopolitik konum içerisinde devletlerin siyasi coğrafyalarının sağlamış olduğu avantajlar ve dezavantajlar ele alınmaktadır. Bu nedenle de oldukça önemlidir.

Jeopolitik Konum Nedir?

Jeopolitik konum devletlerin politik ilişkiler sistemindeki konumunu belirlemektedir. Ülkelerin iktisadi, coğrafi konum, kültürel, ulaşım, ticari, yeraltı zenginlikleri, ekonomik güçleri, askeri güçleri gibi konularda dezavantajları ve avantajlarını incelemektedir.

Ülkelerin jeopolitik konumlarının önemli ya da önemsiz olması beraberinde bir takım avantajlar ve de dezavantajlar sağlamaktadır. Örneğin bir ülkenin kritik jeopolitik konumu nedeni ile elde ettiği avantajlar o ülkenin ciddi bir değer elde etmesini sağlamaktadır. Ancak bu durumda terör, istihbarat savaşları, güç savaşları gibi konularda bir takım sıkıntılar da yaşanabilmektedir.

Özellikleri ve Sonuçları Nelerdir?

Bir takım ülkelerin boğaz ve kanallar gibi ulaşım ve ticaret yollarını bünyesinde bulundurması, önemli ticaret ve sağlık yollarının bir kısmını dahi olsa bulundurması gibi etkenler o ülkenin dünya siyasetinde diğer ülkelerden daha önemli ve güçlü olmasına neden olmaktadır.

Jeopolitik kavramının isim babası ise İsveçli Rudolf Kjellen olmuştur. Jeopolitik kelimesi yer siyaseti anlamına gelmektedir. Jeopolitik bilimi, coğrafyacıların ve siyasi coğrafyacıların önderliğinde meydana gelmiştir. Özellikle siyasi bilimciler jeopolitik kavramının gelişimine katkı sağlamıştır.

Ülkemizin üç tarafı denizler ile çevrilidir. Bunun yanında boğazlar gibi önemli kritik bölgeleri de bünyesinde barındırmaktadır. Önemli yer altı ve yer üstü kaynakları, dört mevsimin aynı anda yaşanması, Doğu ve Batıyı birbirine bağlaması sebebi ile jeopolitik açıdan önemi oldukça büyüktür.