18.03.2021 - 13:17 | Son Güncellenme:
Kalsitonin hormonu, tiroid bezindeki C hücrelerinin ürettiği bir hormondur. Bu hormonun vücutta önemli görevleri bulunmaktadır. Bu nedenle eksikliği ya da fazlalığı durumunda vücutta ciddi problemler oluşabilmektedir.
Kalsitonin Nedir?
Kalsitonin isimli hormon yapısında 32 adet aminoasitli tek bir polipeptit bulunmaktadır. İnsanlarda tiroid bezinde C hücrelerinde kalsitonin hormonu üretilmektedir. Kalsitonin hormonu kanda bulunan kalsiyumun düşmesine sebep olmaktadır.
Bunların dışında kasitonin hormonu kemik dokularına da etkisi ile bilinmektedir. Kemik hücresine bağlanması halinde hücre zarından kemiklere kalsiyum geçişinin daha hızlı olmasını sağlamaktadır.
Kalsitonin Hormonu Ne İşe Yarar?
Kalsitonin hormonu, potasyum ile kalsiyumun kontrol edilmesini sağlamaktadır. Kalsiyum ve potasyum kontrolü kemik dokuyu parçalayan osteoklastların inhibe edilmesi ile meydana gelmektedir. Osteoklast kemik dokusunun parçalanması ile kemik yapısında bulunan kalsiyumun kana karışması sağlanmaktadır. Kalsitonin hormonu, kemiğin hepsinin kırılmasını engeller ve kandaki kalsiyum miktarını korur.