Eğitim Karadeniz İklimi Nedir, Nerelerde Görülür? Karadeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Karadeniz İklimi Nedir, Nerelerde Görülür? Karadeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?

12.07.2020 - 22:54 | Son Güncellenme:

Karadeniz iklimi, ülkemizde görülen bir iklim türüdür ve içinde birçok özellik barındırmaktadır. Havası, bitki örtüsü ve sahip olduğu daha birçok güzellik bulunmaktadır. Peki, sizler Karadeniz iklimini ne kadar iyi tanıyorsunuz? Karadeniz iklimini ve özelliklerini daha yakından tanımanız için Karadeniz iklimine dair bilinmesi gerekenleri ayrıntıları ile derledik.

Karadeniz İklimi Nedir, Nerelerde Görülür Karadeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir

Karadeniz iklimi genellikle yağışı seven bir iklimdir. Bitki örtüsü ise sürekli olarak sizlerin içini ferahlatabilecek bir yeşilliğe sahiptir. Ilıman havası ile bu iklim insanları kendisine çekmeyi başarmaktadır.

Karadeniz İklimi Nedir?

Ülkemizin kuzeyindeki Karadeniz kıyılarında görülen bu iklim, her mevsim yağışlı ve denizin termal özelliklerine sahip ılıman bir iklimdir. Bu iklimde, barometre minimumlarına ve orografik koşullara bağlı olarak yağmurlar meydana gelir. Bu iklim tipinde, yıl boyunca nadir görülen don olaylarına rağmen, sis olayı bazı yerlerde etkilidir. Bununla birlikte, bu iklim tüm kuzey kıyılarımızda aynı özelliği göstermez.

Karadeniz İklimi Nerelerde Görülür?

Karadeniz iklimi doğu, orta, batı ve iç kısımlardaki sıcaklık ve yağış koşullarına bağlı olarak farklı karakterlerde ortaya çıkar. Doğu Karadeniz'de yağış miktarı "2500 mm" den fazladır. İrtifaya ulaşıldığında, bu yağış miktarı daha fazla (3000 mm) olabilmektedir. Kışlar ılık yazlar ve sıcaktır. Yağışlar ise 1000-1200 mm'den azdır. Yaz ve kış aylarında doğudan daha düşük sıcaklık değerlerine sahip bir iklim türü görülür.

Orta Karadeniz bölgesinde yağış doğu ve batıdan (750-800 mm) daha azdır ve daha düşük yağışlı bir iklim türü dikkat çeker. Diğer bir deyişle, kıyıların arkasında, iç kısımlara bakan yamaçlarda ve iç bölgelere geçişi gösteren vadilerde başka bir iklim tipine rastlanmaktadır.

Karadeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Karadeniz ikliminin özellikleri:

- Her mevsim yağmurludur.
- Doğu Karadeniz Bölgesi'nde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer.
- Batı Karadeniz Bölgesi'nde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ise ilkbaharda düşmektedir. Hesaplanan yağış miktarı 1000-1500 mm'dir.
- Orta Karadeniz Bölgesi'nde azami yağış kış mevsimindedir. Az yağış ise yaz mevsimindedir.
- Karadeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde karlı günlerin ortalaması 18 gündür.
- Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 ° C'dir.
- Ocak ayında ortalama sıcaklık 6 - 7 ° C'dir.
- Temmuz ayında ortalama sıcaklık 21-23 ° C'dir.
- Yıllık sıcaklık farkı 13-15 ° C'dir.
- Bitki örtüsü ormandır.
- Kuzey Anadolu Dağları'nın güneye bakan kısımlarında, deniz etkisinin azalması nedeniyle yağmurlar azalır ve sıcaklıklar düşer. Karasal etki ortaya çıkmaya başlar.