Eğitim Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

14.05.2021 - 14:53 | Son Güncellenme:

Hayvancılık her zaman çok önemli bir geçim kaynağı olarak bilinmektedir. Hayvancılık yaparken de birçok etken söz konusu olmaktadır. İklimin de hayvancılık faaliyetleri üzerinde bilinen bir etkisi bulunmaktadır. Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkisi nedir? Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerinde ne tür bir etkisi olduğunu sizler için derledik.

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir

 İklimler de hayvancılık faaliyetleri üzerinde bilinen birçok faydaya sahiptir. Karasal iklim de hayvancılık faaliyetleri açısından oldukça elverişlidir. Karasal iklim aynı zamanda kurak iklim olarak da ifade edilebilir. Küçükbaş hayvancılık faaliyetleri için son derece verimlidir. 

Haberin Devamı

Karasal İklimin Hayvancılık Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Karasal iklime bağlı olarak bozkırlar yaygın olarak bulunmaktadır. Bozkırlar da hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvansal faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için son derece verimli bir ortam sağlamaktadır. Aynı zamanda karasal iklim hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için de oldukça olumlu bir ortam olarak ifade edilebilir. Kısaca, karasal iklimin hayvancılık faaliyetleri üzerindeki etkisinin olumlu olduğu söylenebilir. 

Karasal iklim genel olarak dağlık bölgelerden oluşmaktadır. Dağlık bölgeler de hayvancılığın gelişmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Karasal iklim Türkiye'de yaygın bir şekilde görülen bir iklim türü olarak belirtilebilir. Karasal iklime sahip olan bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin daha fazla geliştiğini de gözlemlemek mümkündür.

Haberin Devamı

Karasal İklimin Özellikleri Nasıldır?

Karasal iklime sahip olan bölgelerde kış çabuk gelir ve uzun süren soğuklar vardır. Aynı zamanda yaz mevsimi de çabuk gelir ve çok sıcak olur. Yıllık yağış ortalamasının ise 550mm düzeyinde olduğu söylenebilir. Karasal iklim küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin gelişim gösterdiği bir bölge olarak ifade edilebilir. Karasal iklime sahip olan bölgelerde otlak alanların oldukça geniş bir alan kapladığı söylenebilir. Otlak alanların geniş olması da hayvanların beslenmesi için geniş bir alan olduğu şeklinde yorumlanabilmektedir. 

Karasal iklimin özelliklerine bağlı olarak bu bölgelerde hayvancılık faaliyetlerinin daha fazla geliştiğini söylemek mümkündür. Ülkemizin iç kesimlerinde karasal iklimin daha yaygın olarak bulunduğu da söylenebilir. Karasal iklime sahip olan bölgeler de büyükbaş hayvancılık da yaygın olarak bulunmaktadır.