Eğitim Karenin Alanı Nasıl Bulunur? Karenin Çevresi Ve Alanı Nasıl Hesaplanır?

Karenin Alanı Nasıl Bulunur? Karenin Çevresi Ve Alanı Nasıl Hesaplanır?

14.05.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin geometride en çok bilmesi gerektiği konulardan biri kare alanı ve çevresidir. Genel olarak matematik üzerinden birçok farklı işlemde mutlaka karşılaşılır. Peki karenin alanı nasıl bulunur? Karenin çevresi ve alanı nasıl hesaplanır? İşte bu konuda merak edilen bilgiler.

Karenin Alanı Nasıl Bulunur Karenin Çevresi Ve Alanı Nasıl Hesaplanır

Geometrik açıdan karenin çevresi ve alanını bulmak oldukça kolaydır. Hatta şekil bakımından en kolay bulunabilecek geometrik cisimler arasında yer aldığını söylemek mümkün. Ayrıca birçok farklı sınavda mutlaka karşı karşıya gelecek durumlar arasında da yer almaktadır. Tabii günlük yaşamda da pek çok farklı alanın hesaplaması noktasında oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Karenin Alanı Nasıl Bulunur?

Kare dört kenarı eşit olan çubuklardan oluşmuş geometrik bir çizimdir. Yani dört kenarı vardır ve her bir kenarın uzunluğu birbirine eşittir. Bu doğrultuda karenin alanı bir kenar uzunluğunun karesi üzerinden hesaplanır. Yani eğer bir karenin kenar uzunluğuna a denirse, bu karenin alanı hesaplaması şu şekilde öne çıkar;

 Karenin alanı = a²

 Bu şekilde kolayca karenin alanı hesaplanabilir.

 Karenin Çevresi ve Alanı Nasıl Hesaplanır?

 Karenin çevresi ve alanı farklı formüller üzerinden ele alınır ve hesaplanır. Yukarıda verildiği gibi karenin alanı, karenin bir kenarının karesi alınmak suretiyle ortaya çıkarılır. Ancak karenin çevresi farklı şekilde hesaplanmaktadır. Bu bağlamda Karenin bir kenar uzunluğu 4 ile çarpılır ise o zaman çevresi ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Karenin dört kenarı da birbirine eşit olduğu için, herhangi bir uzunluğu 4 ile çarpılması çevresini verir. Bu doğrultuda karenin çevresini şu şekilde ele almak mümkün;

 Karenin çevresi = 4 x a

 Yukarıda verildiği gibi karenin bir kenar uzunluğu a olduğu zaman, buradan yola çıkmak suretiyle 4 ile çarpılması çevre uzunluğunu verir. Böylece bir karenin hem alanı hem de çevresi kolay şekilde hesaplanabilir.