Eğitim Katı Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

Katı Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

12.02.2022 - 12:43 | Son Güncellenme:

Sanat, çok farklı türlerde icra edilebilir. Bu bazen sesli bu bazen de görsel yolu ile olabilir. Sanat icra edebilmek için bu yollardan biri tercih edilebilir. Katı sanatı, Türk sanatlarından biridir. İlk kez karşılaşanlar için katı sanatı nedir? Nasıl yapılır? Katı sanatı için hangi malzemeler kullanılır tüm detayları ile derledik.

Katı Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır Hangi Malzemeler Kullanılır

 Katı sanatında yer alan katı, kesmek anlamında kullanılır. Buradan da anlaşılabileceği gibi kesmek ile yapılan bir sanattır. Katı sanatını gerçekleştiren sanatkara ise kat'ı veya katta denilmektedir. Sanata ilgili olan kişiler, farklı bir sanat ile ilgilenmek için katı sanatı hakkında bilgi alarak deneyimleyebilirler.

Haberin Devamı

 Katı Sanatı Nedir?

 Katı sanatı, Türk sanatlarından bir tanesidir. Görsel sanat türlerinden olup düz bir kağıt ya da deri üzerinde oyma işlemi yapılarak gerçekleşen sanatlardandır. Farklı parçaların, farklı yerlerden kesilerek bir bütün oluşturması sanatıdır.

 Katı Sanatı Nasıl Yapılır?

 Katı sanatı, oldukça keyifli bir o kadar da uğraştırıcı sanat türlerinden biridir. Katı sanatı icra edilirken farklı parçalardan oluşturulmak istenen görsel ya da desene ait parçalar kesilerek veya oyularak çıkarılır. Bu çıkarılan parçalar oluşturulmak istenen bütünün oluşturulacağı alanda birleştirilerek kullanılır. Parçaların kimi büyük kimi küçük olabilir. Kullanım alanları da oldukça gelişmiş olup süsleme amaçlı tercih edilir.

Haberin Devamı

 Hangi Malzemeler Kullanılır?

 Katı sanatı için kağıt ya da deri parçaları kullanılmaktadır. Süsleme sanatı olarak da bilinen katı sanatı için kesim matı yani kesim tahtası, kretuvar ve makas kullanılır. Tüm bu malzemelerin dışında cımbız, ebru kağıtları, boyanan kağıtlar, kalem, cetvel vb. birçok farklı malzemeler kullanılmaktadır. Ayrıca bu malzemelerin dışında istenen görselin oluşması için çeşitli malzemeler de kullanılabilir. Malzeme çeşitliliği tamamen sanatçının hayal gücüne, tasarlamak istediği ürüne göre değişebilir.