Eğitim Kazasker Nedir, Kime Denir? Kazaskerin Günümüzdeki Karşılığı Nedir?

Kazasker Nedir, Kime Denir? Kazaskerin Günümüzdeki Karşılığı Nedir?

21.05.2021 - 14:13 | Son Güncellenme:

Osmanlı döneminden bir terim olması ile beraber Kazasker, o dönem oldukça önemli bir göreve sahipti. Peki Kazasker nedir, kime denir? Kazaskerin günümüzdeki karşılığı nedir? İşte bu konu üzerine merak edilen tüm detaylar.

Kazasker Nedir, Kime Denir Kazaskerin Günümüzdeki Karşılığı Nedir

Kazasker farklı bir terim üzerinden günümüzde de hala geçerliliğini sürdürmektedir. Buradaki fark yapısal ve kanunlar üzerinden ele alınan unsurlardır. Tarihi açıdan önemli bir yer tutması ile beraber, Osmanlı döneminde toplumsal yapıyı dengeleyen bir unsur olarak da öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Kazasker Nedir?

Kazasker Osmanlı döneminde aynı zamanda kadıasker olarak da bilinir. Osmanlı Devleti'ndeki Şer'i davalara bakan hakimdir. Birçok farklı görevi bulunur ve bu görevlerini uzun yıllar devam ettirmiştir.

 - Kadı, müderris ve din görevlilerine atamak

 - Kadı kararlarını bozmak

 - Kadı kararlarını değiştirmek ve yeni kararlar alma

 Bu bağlamda kadı kararlarına itiraz Osmanlı Devleti'nde kazaskerin üzerinden gerçekleşirdi. Bu yönüyle oldukça önemli bir yapıya sahip olduğunu dile getirmek mümkün. 

 Kazasker Kime Denir?

 Osmanlı döneminde yaşanan olaylara karşı şiiri davalara bakan kişiler Kazasker olarak bilinirdi. Önemli kararlar alması ile beraber özellikle kadı kararları üzerinden yaşanan değişiklikler ve bunu bozma konusunda önemli bir yere sahiptir. Osmanlı Devleti'nde yaşanabilecek kötü ve istenmeyen olayların, Adaletli bir şekilde yerine gelmesi için görev üstlenir. Ayrıca Osmanlı Devleti üzerinden Kazasker, kadıasker olarak da bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Kazaskerin Günümüzdeki Karşılığı Nedir?

 Merak edilen konular içerisinde kazaskerin günümüzdeki karşılığını ne olduğudur. Özellikle öğrenciler için önemli bir yere sahip bilgiler arasında geliyor. Bu doğrultuda Kazasker günümüzdeki karşılığı olarak Adalet Bakanı şeklinde ifade edilmektedir. Kanunları yerine getirmekle yükümlü olan ve Kanuni açıdan düzeni sağlayan kişi şeklinde anlatılabilir. O yüzden adalet bakanı Osmanlı döneminde Kazasker olarak bilinirdi. Birçok dava konusunda önemli kararı alabilecek yetkiye sahipti.

Yazarlar