Eğitim Kbps Ne Demek, Açılımı Nedir? Kbps Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kbps Ne Demek, Açılımı Nedir? Kbps Hesaplama Nasıl Yapılır?

03.04.2021 - 05:18 | Son Güncellenme:

Günümüzde dijital veriler giderek önem taşıyan unsurların başında gelmektedir. Bu anlamda dijital veriler ile alakalı olarak veri hızı büyük bir önem taşır hale gelmiş durumdadır. Dijital çağın en önemli unsurlarından biri olmaktadır. Sizin için insanların çok sorduğu KBPS ne demek, açılımı nedir? KBPS hesaplama nasıl yapılır soruların yanıtlarını detaylarıyla derledik.

Kbps Ne Demek, Açılımı Nedir Kbps Hesaplama Nasıl Yapılır


Konu dijital veride hız denildiğinde KBPS kavramı karşımıza çıkmaktadır. Konu KBPS olduğunda pek çok insan bu konu hakkında bilgi sahibi olmak adına araştırma yapmaktadır. Bu araştırmalar ise en çok internet üzerinden yapılmaktadır.

KBPS Ne Demek?

Kbps İngilizce olan Kilobit Per Second kelimelerinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Türkçedeki Saniye Başına Kilobit anlamına gelmektedir. Verinin aktarımının hızını ölçmek amacıyla kullanılan veri hızı ölçüsüdür. Kbps değeri ise daha çok karşımıza modem ve internet hızı gibi çeşitliliği barındıran konularda veri hızını öğrenmeye olanak sağlayan değerdir.

KBPS Açılımı Nedir?

Kbps ya da açılımı ile Kilobit per Second hız birimi, bir saniye içerisinde indirilen kilobit oranını verir. Konun netleşmesi açısından bir örnek verilmesi gerekirse; bir bilgisayarın internet hızı 1 Kbps ise (Pek mümkün olmamaktadır, yalnızca örnek oluşturması amacıyla verilmiştir.) bilgisayarınız ile saniyede 1000 bitlik bir veri indireceğiniz anlamına gelmektedir.

Kilobit kavramı benzeri bir kavram olma özelliği taşıyan Kilobyte ile karşılaştırılabilmesi söz konusu olmaktadır. Teknik yönden bakılması durumunda bir Kilobyte 1,024 byte’lık olan bir veriye denk gelmekte ve büyük harfler ile KB biçiminde yazılmaktadır. Bu kapsam doğrultusunda Kbps değerinin Kilobyte ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

KBPS Hesaplama Nasıl Yapılır?

KBPS ile alakalı olarak merak uyandıran bir konu da KBPS'yi hesaplamak olmaktadır. Kbps’yi hesaplamak esasında terimlerden uzak ve gayet basit matematiksel nitelik barındıran bir işlemdir. Bu anlamda öncelikle Kbps’yi kendi anlayabileceğiniz değerlere çevirmenizin gerekliliği söz konusudur. Bundan dolayı da elinizde bulunun Kbps değerini 8’e bölüp kilobit’i kilobyte’a çevirmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla da 8192 Kbps bu bölme işlemi neticesi olarak = 1024 Kbps yani 1 KB olacaktır.