Eğitim Kedi Anatomisi: Kedilerde Bulunan Kemiklerin İsimleri

Kedi Anatomisi: Kedilerde Bulunan Kemiklerin İsimleri

08.12.2021 - 16:57 | Son Güncellenme:

Kedilerin evcil olanları anatomik bakımdan Felis cinsinin diğer üyelerine benzemektedir. Bu bağlamda kedi anatomisi ve kedilerdeki kemik isimleri üzerine detaylı araştırmayı sizler adına yaptık. Kedilerin anatomisi nasıldır, vücutlarındaki kemik isimleri nelerdir detayları ile derledik.

Kedi Anatomisi: Kedilerde Bulunan Kemiklerin İsimleri

Kedi anatomisi kedilerin kilo, uzunluk ve kemikleri üstüne bilgi veren yapıya denilmektedir. Verilen ölçüler ortalama değerlere işaret etmektedirler.

Kedi Anatomisi Nasıldır?

Ortalama değerler üzerinden yetişkin erkek kedilerin 3,5 ile 7 kilogram arasında olduğu bilinmektedir. Dişi kediler ise 2,5 ile 4,5 kilogram arasında olmaktadırlar. Uzun kuyruklu cinslerin kuyrukları ortalama olarak 30 santimetre sayılmaktadır. Sahip oldukları yükseklik 23-25 santimetre aralığındadır.

Dişi kedilerde boy uzunluğu 50, erkeklerde 70 santimetreyi bulabilmektedir. Maine Coon gibi iri yapılı evcil kediler 100 santimetre boyunda olabilmektedirler. Kedilerin ortalama ömrü 15 yıl şeklinde bilinmektedir. Fakat bu değer iyi beslenen kedilerde 20 yıla çıkabilmektedir.

Kedilerin Yapısal Özellikleri

Kedilerin ağız yapısı özel dişlerden meydana gelmektedir. Bu dişler sayesinde avlarını öldürebilmekte ve etlerini yırtabilmektedirler. Kediler dillerini sıvı yalamak, yemek kırıntılarını almak ve kıllarını temizlemek için kullanmaktadırlar. Dilin yüzeyinde papilla adıyla bilinen parmağa benzer çıkıntılar bulunmaktadır. Bunlar tat hücrelerini taşımaktadırlar.

Etobur olan kedilerin sahip oldukları özel dişler dört kalıcı dişten oluşmaktadır: On iki adet kesici diş, dört köpek dişi, on küçük azı dişi ve dört azı dişi olmaktadırlar. Tıpkı insanda olduğu gibi kedilerde de kalıcı dişlerden önce süt dişleri meydana gelmektedir. Doğumdan yedi gün sonra çıkmaktadırlar. 26 tane dişten ibarettirler.

Kedilerin kulak yapıları muazzam kabul edilmektedir. Bunun pek çok nedeni bulunmaktadır. İşittikleri ne varsa tek tek ayrıştırma kabiliyetine sahiptirler. Çok uzaktaki bir farenin veya böceğin dahi yürüyüş seslerini duyabilmektedirler. İşitme ve görme noktasında hassas duyular taşımaktadırlar. İnsan kulağının işitemediği yüksek frekanslı ses titreşimlerini duymakta ve aralarından hafif sesli olanları ayırmaktadırlar. Bu doğrultuda işitmenin hassaslığı, kedilerin kendilerini güvence altına almalarına yol açmaktadır.

İnsanlar ve köpeklerden ziyade kediler çok iyi biçimde işitmektedirler. Kedilerin sesleri işitme sınırı 60 kHz olmaktadır. İnsanda ise bu sınır 20kHz sayılmaktadır. Her bir kulakta 32 ayrı kas bulunmakta ve bunlar sesin hangi yönden geldiğini anlamak adına hareket etmektedirler. Bir çok kedinin yukarıya dönük düz kulakları bulunmaktadır.

Kedilerin pençeleri uzundur. Bu pençeler dinlenme esnasında deri ve ayak parmakları etrafındaki kürkle kaplanmaktadır. Kaplanan pençeler zemine temas etmediği için aşınmamakta ve keskinliği korunmaktadır. Ayrıca kedinin avını sessiz biçimde takip etmesini sağlamaktadır. Ön ayakta bulunan pençeler arka ayakta yer alanlara oranla daha keskin sayılmaktadırlar.

Kedilerde Yer Alan Kemiklerin İsimleri

Kedilerin vücut yapısındaki kemikler iskelet başlığı altında karşımıza çıkmaktadırlar. Kediler memelilerin sahip oldukları omurgaları taşımaktadırlar. Bunlar şöyle sıralanmaktadır: Boyun omurları 13 torasik, 7 bel, 3 sakral omura olmaktadırlar. Genel olarak 22 veya 23 kuyruk omuruna sahip sayılmaktadırlar.

Yukarıda ismi verilenlere ekstra lomber ve torasik omurların, gelişmiş omurga hareketliliği ve esnekliği sağladığı söylenmektedir. Kuyruk omurları şu işlevi görmektedir: Kedi hızlı hareket ettiği sırada bu omurlar kedinin dengesini sağlamaktadır. Omurlar arasında elastik diskler yer almaktadır. Bunlar atlama inişleri esnasında ortaya çıkan zararları azaltmaktadırlar.

Kedi ön ayakları klavikula kemikleriyle omuza tutturulmuş bilinmektedir. Bu kemikler kedilerin kafalarını herhangi bir boşluktan geçirmelerine imkan tanımaktadır. İlgili kemik isimlerini kategori altında sunmak gerekirse şu tablo ortaya çıkmaktadır: Servikal yahut boyun omurları, sakral omurlar, kuyruk kemikleri, torasik veya sırt omurları, lumbar ya da bel omurları şeklinde sıralanmaktadırlar.