25.05.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:
Yaşamsal faaliyetlerin devamının sağlanması için gereken enerjiyi sağlayacak olan besin maddelerinin en küçük hallere ayrılmasına sindirim denilmektedir. Kimyasal sindirim ise sindirim çeşitlerinden birisidir.
Kimyasal Sindirim Nedir?
Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin ağız, mide ve ince bağırsakta küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim adı verilmektedir. Yenilen besinlerde su, madensel tuzlar, glikoz, vitaminler, galaktoz, fruktoz, amino asitler ve alkol gibi küçük maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler sindirime uğramazlar. Yağlar, disakkarit, polysakkarit gibi proteinler, karbonhidratlar ve nükleik asitler kimyasal sindirim ile hücre zarından geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanırlar.
Kimyasal Sindirim Hangi Organlarda Gerçekleşir?
Vücutta sindirim sistemi organları bulunmaktadır. Bunlar anüs, kalın bağırsak, ince bağırsak, mide, yemek borusu, yutak ve ağız olmaktadır. Ağız içerisinde hem kimyasal sindirim hem de fiziksel sindirim gerçekleşmektedir. Ağız içerisinde çiğneme mekanik sindirim olurken tükürük içerisinde bulunan enzimler de kimyasal sindirim gerçekleştirmektedir.
Karbonhidratların sindirilmesi ağızdan başlarken yutak besinlerin ağızdan geçip yemek borusuna ilerlemesini sağlar. Yutkunma esnasında yutakta yer alan küçük dil soluk borusunu kapatarak yemek borusundan besinlerin geçmesini sağlar. Yutakta herhangi bir sindirim gerçekleşmez ve sadece besin iletimi bulunmaktadır.
Kimyasal sindirim vücutta ağız, mide, ince bağırsak, pankreas ve karaciğerde gerçekleşmektedir. Ağızda kimyasal sinirim karbonhidrat sindirim olur ve tükürükteki enzimler sayesinde gerçekleşir. Midede ise protein sindirimi olur ve mide öz suyu ve mide enzimleri yardımı ile gerçekleşir.
İnce bağırsakta ise karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi gerçekleşir. Bu sindirim pankreas öz suyu yardımı ile gerçekleşmektedir.