Eğitim Kış Ayları Nelerdir? Kış Mevsimi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Kış Ayları Nelerdir? Kış Mevsimi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

27.04.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:

Dünya'nın eksen eğikliği ve Güneş çevresinde bir yıl boyunca hareketi nedeni ile mevsimler meydana gelmektedir. Eylül ayına kadar Kuzey yarım küre, güney yarım küreye göre daha fazla güneşe dönüktür. Kış ayları nelerdir? Kış mevsimi ne zaman başlar, ne zaman biter? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kış Ayları Nelerdir Kış Mevsimi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter

23 Eylül ile 21 Mart arasında güneş tersine dönmektedir. Bu aylar arasında da Türkiye'de havalar daha soğuk olur. 21 Aralık ile 20 Mart arasındaki süre Kuzey yarım kürede bulunan bölgeler için kış olarak isimlendirilir.

Haberin Devamı

Kış Ayları Nelerdir?

Ülkeler coğrafi konumlarına göre kış mevsimini farklı aylarda yaşar. Türkiye Kuzey yarım kürede bulunur. Bu sebeple Türkiye kış mevsimini yaşarken, güney yarım kürede bulunan ülkeler yaz mevsimini yaşamaktadır. Tam tersi olduğu durumda ise ülkemizde yaz ayları yaşanmaktadır.

Bunun yanında ekvator bölgesinde her mevsim yaz dönemidir. Burada kış mevsimi yaşanmaz. Bu durum da dünyanın şeklinden kaynaklanmaktadır. Sibirya gibi ülkelerde de her zaman kış mevsimi yaşandığı görülmektedir. Türkiye ise konumu bakımından oldukça şanslıdır. Çünkü bir yıl içerisinde farklı mevsimler yaşanmaktadır.

Kış ayı Türkiye'de Aralık ayında başlar ve Şubat sonuna kadar devam eder. Ancak soğuk havalar etkisini bir müddet daha sürdürmektedir.

Haberin Devamı

Kış Mevsimi Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Türkiye'de yaşadığınız bölgelere göre soğukluk değişiklik göstermektedir. Örneğin Erzurum'da yaşıyorsanız Nisan sonuna kadar soğukluklar devam eder. Bunun yanında Adana'da ise Mart ayı itibari ile sıcak havalar başlamaktadır.

Kuzey Yarım Kürede kış mevsiminin başlangıcı 21 Aralık olarak kabul edilmektedir. Kış mevsiminin bitişi ise 20 Mart olarak kabul edilmektedir. Kış aylarında greyfurt, portakal, mandalina gibi turunçgiller ülkemizde tüketilen meyvelerdir.

Kış mevsimi havaların soğumaya başladığı, yağışların ve özellikle karın fazla olduğu mevsimlerdir. Türkiye'nin doğu kısmında kış ayları daha sert bir şekilde geçer.