Eğitim Kolesistokinin Nedir, Ne İşe Yarar? Kolesistokinin Hormonu Nerede Üretilir?

Kolesistokinin Nedir, Ne İşe Yarar? Kolesistokinin Hormonu Nerede Üretilir?

10.06.2021 - 05:32 | Son Güncellenme:

Vücudumuzda bulunan bütün hormonlarda olduğu gibi kolesistokinin hormonunun da ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Kolesistokinin hormonu vücudumuzdaki çeşitli faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlayan ve bu faaliyetleri kontrol eden bir niteliğe sahiptir. Kolesistokinn hormonu hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Kolesistokinin Nedir, Ne İşe Yarar Kolesistokinin Hormonu Nerede Üretilir


Kolesistokinin vücudun içerisinde salgılanmakta olan en etkili hormonlardan bir tanesidir. Özellikle iştahı kapatan bir özelliğinin olması sebebi ile bu hormonun yeri ayrıdır. Sindirim enzimlerinin salgılanmasına yardımcı olan bu hormon çok sayıda niteliğe sahiptir.

Kolesistokinin Nedir?

Kolesistokinin, sindirim sistemi içerisinde peptid yapılı hormondur. Yağların ve proteinlerin sindiriminde önemli bir rol oynar. Geçmişte kolesistokinine "pankreatozimin" ismi verilmiştir. Pankreastan sindirim enzimlerinin salgılanmasını sağlar. Safra kesesinden ise safranın salınmasına yardımcı olur. Kolesistokininin bir başka önemli özelliği ise açlığı bastırıcı bir rol oynamasıdır.

Kolesistokinin Hormonu Nerede Üretilir?

Kolesistokinin hayati önem taşıyan bir organın içerisinde üretilen oldukça önemli bir yapıya sahip olan hormondur. İnce bağırsağın ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağının içerisindeki hücreler tarafından salgılanır.

Kolesistokinin Hormonunun Temel Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

-Kolesistokinin hormonu, sindirim sisteminin bir hormonudur.

-İnce bağırsağın ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağının içerisinde bu hormon salgılanır.

-Kolesistokinin hormonu, kan ile beraber taşınır. Taşınma esnasında ise pankreas bezlerini ve safra kesesini uyarır.

-Yağın ve proteinin sindiriminde etkili bir rol oynar.

-Kolesistokinin hormonunun en bilinen fonksiyonu, sindirim yeteneğini geliştirmesidir. Kolesistokinin hormonu besinlerin mideden boşalma seviyesini düşürür ve karaciğer içerisindeki safra üretimini uyarır.

Kolesistokinin Hormonunun Görevi Nedir?

Kolesistokinin sindirim sistemi içerisindeki rolünün beraberinde merkezî sinir sistemi içerisinde de önemli bir nöropeptid olarak görev alır. İnce bağırsağın mukoza yapılı olan tabakasında I hücresi ismi verilmiş bulunan enteroendokrin hücreler, enterik sinir sistemi nöronları ve beyin nöronları tarafından salgılanır.

Salgılanma işlemi yemekten sonra gerçekleştirilir. On iki parmak bağırsağındaki yağ asitleri ve özellikle triptofan ve fenilalanin ilk sırada olmak üzere amino asitler mevcut olduğunda en fazla miktarda gerçekleşir.

 

 

Yazarlar