Eğitim Kompanzasyon Nedir, Ne İşe Yarar? Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir?

Kompanzasyon Nedir, Ne İşe Yarar? Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir?

01.03.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:

Son yıllarda dünya üzerinde artan insan nüfusu ve tüketim fazlası, enerji üretiminin daha ekonomik yöntemlerle gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Ekonomik enerji üretimi ve tüketimine yönelik yapılan çalışmalardan birisi de kompanzasyon yöntemidir. Peki kompanzasyon nedir ve ne işe yarar? Kompanzasyon çeşitleri nelerdir? İşte bu konudaki bütün detaylar.

Kompanzasyon Nedir, Ne İşe Yarar Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir

Kompanzasyon, tasarruflu enerji üretimi ve tüketimi için oldukça önemli bir yöntemdir. Enerji kaybını minimuma indiren bu yöntem sayesinde daha verimli enerji üretimi sağlanır.

Haberin Devamı

Kompanzasyon Nedir, Ne İşe Yarar?

 Elektrik üretimi santraller aracılığıyla gerçekleşen bir işlemdir. Ancak klasik elektrik üretimi yöntemleri uygulanırken açığa çıkan enerji kullanıcıya ulaşana kadar belirli bir seviyede kayba uğrar. Kompanzasyon, enerjinin aktarımı sırasında gerçekleşen bu kaybı minimuma indirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Kompanzasyon, enerji kaybını maksimum oranda azaltarak enerjiden elde edilen verimi yükselten bir işlemdir.

 Kompanzasyon teknik olarak kapasitif ve indüktif etki sonucunda açığa çıkan akım ve voltaj arasındaki faz kaymasını sıfıra yakın tutma işlemi şeklinde tanımlanabilir. Kompanzasyon elektrik verimini arttırmakta kullanılmasının yanı sıra depolama amacı da taşır. Depolama işlevi sayesinde elektrik şebekesinin güçten etkilenmemesi sağlanır.

Haberin Devamı

 Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir?

 Kompanzasyonun özellik ve amaca göre değişen farklı çeşitleri bulunur. Enerjiyi daha verimli şekilde elde etmek için kullanılan farklı kompanzasyon çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Bireysel Kompanzasyon: Motor, transformatör ve lamba benzeri alıcıya paralel şekilde bağlı ve belli güçte olan kondansatörün bağlanmasıyla alıcı tekilleştirilir. Güçlü ve büyük motor ya da fluoresan armatürlerde kullanımı yaygındır.

Grup Kompanzasyon: Aynı şalter ya da kontaktör üzerindeki grupların kompanzasyonu için kullanılan sistemdir.

Merkezi Kompanzasyon: Devrede bulunan yüklere ve yüklerin cinsine göre ayarlanabilir olma özelliğine sahip olan bu yöntem, işletmelerde en sık kullanılan kompanzasyon çeşididir. Tek bir merkezden genel kontrol sağlaması sistem kalitesi açısından önem taşır.