Eğitim Komşudan ‘mezuniyet’ turizmi

Komşudan ‘mezuniyet’ turizmi

22.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bulgaristan’da şölen havasında kutlanılan ve gençlerin çok önem verdiği lise mezuniyet balolarının adresi Türkiye oldu. Ülke genelinde 5 binden fazla lise öğrencisi mezuniyet balosu için Kuşadası, Marmaris ve Alanya’yı tercih etti.

Komşudan ‘mezuniyet’ turizmi

İSMAİL ŞAHİN - Dobriç kentinden onlarca okul, Blagoevgrad şehrinden de birçok okul Türkiye’de 3 ile 7 günlük balo turları düzenledi. Pirin Travel şirketi yetkilisi, “Genelde 3 ile 7 günlük turlar kişi başı 600-800 leva, (yaklaşık 7 bin TL ile 11 bin TL) arasında değişiyor” dedi. 

Haberin Devamı

Yambol kentinden 700 lise öğrencisinin balo için Kuşadası’nı tercih ettiğini belirten Manev Sky Seyahat Ajansı sahibi Kolio Manev, “Biz sadece bir kent olarak 700 öğrenci gönderdik. Bulgarlar genelde Türkiye’de tatil için Marmaris ve Kuşadası’nı tercih ediyorlar. Balo için de buraları tercih ettiler. Sadece konaklama için öğrenci başı 3-4 gün için 6 bin TL ödeme yaptık, ulaşım ve ekstra masraflar hariç” açıklamasında bulundu.

KIYAFETE DE GELİYORLAR

Bulgaristan’da gençliğe ilk adım olarak kabul edildiği için büyük önem verilen mezuniyet balosunda sadece konaklama değil, kıyafet, fotoğraf ve video çekimi de çok önem taşıyor. Trud gazetesinin haberine göre özellikle Rodop bölgesindeki lise mezunlarının aileleri İstanbul’a gelerek özel balo elbisesi satın alıyor, bunun için 700 dolardan daha fazla para ödüyorlar. Yaklaşık 100 euro konaklama en az 50 euro da yemeğe veriyorlar. Ebeveynler, kıyafet, ulaşım, özel fotoğrafçı, konaklama vs gibi mezuniyet balosunun tamamı için 5 bin leva (89 bin TL) civarı bir harcama yapıyorlar. 

Haberin Devamı

BELEDİYELERDEN DESTEK

Balolar için belediyeler de finansal destek sağlıyor. Bolyarovo Belediyesi kent genelinde bulunan 13 okula öğrenci başı 150 ile 250 leva mezuniyet balosu katılım desteği verileceğini ilan etti. Varna kentinde de öğrenci başına 200 leva balo ödemesi yapılıyor. (Not: 1 leva 18 TL)