EğitimLökoplast Nedir, Ne İşe Yarar? Lökoplastın Görevi Ve Özellikleri Nelerdir?

Lökoplast Nedir, Ne İşe Yarar? Lökoplastın Görevi Ve Özellikleri Nelerdir?

29.04.2021 - 01:52 | Son Güncellenme:

İnsanların önemli hayati organları bulunmaktadır. Bu organların yanı sıra plazmalar da insan vücudunda önemli görevler görür. Bu durumun aynısı bitkiler içinde geçerlidir. Bitkilerin kökü, yaprakları nasıl önemliyse plastitler ve bazı organizmalarda aynı önemi taşımaktadır. Bu plastitlerden bir tanesi de lökoplasttır. Lökoplast nedir, ne işe yarar? Lökoplastın görevi ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Lökoplast Nedir, Ne İşe Yarar Lökoplastın Görevi Ve Özellikleri Nelerdir

Bitkilerin yaşamlarını sürdürebilmesi adına plastitlere büyük ihtiyaçları vardır. Plastitler bitki hücrelerine rengini vermek ile görevlidir. Plastitler, görev ve sahip oldukları renklere göre üç sınıfta değerlendirilmektedir; Kloroplast, Kromoplast ve Lökoplast şeklindedir. 

Haberin Devamı

 Lökoplast Nedir, Ne İşe Yarar?

 Bitkilerin, yaşamaları için en gerekli olan ihtiyaçları sudur. Bitkiler sularını köklerinden bazen kendileri üretmektedir. Lökoplast, bu suyun oluşmasına yardımcı olan plastitler arasında gelmektedir. Bitkilerin güneş görmeyen kısımlarında bulunan lökoplastlar, nişasta depolarlar. Fotosentez sonucu kloroplasta dönüşür ve bu işlemin sonucunda ortaya çıkan glikoz, iletim sistemi yoluyla köklere yani depolama yeri olan lökoplastlara gelir. Burada glikoz molekülleri ile birleşir ve nişasta ortaya çıkar. Bu nişastanın sentezi sırasında da su açığa çıkar. 

 Lökoplastın Görevi ve Özellikleri Nelerdir? 

 Lökoplastın bitkilerin yaşamında ve varlıklarını sürdürmelerinde önemli görevleri bulunmaktadır. Bu görevlerin yerine getirilmemesi durumunda bitki fotosentez yapmakta güçlük çekebilir ve en sonunda kuruyarak yaşamı sonlanabilir. Lökoplastın görevleri ve özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir; 

Haberin Devamı

 - Lökoplastlar diğer plastitlere göre renksiz yapılara sahiptir. 

 - Asıl görevleri besin depolamaktır. Besin eksikliğinde bitki ihtiyaçlarını bu depodan karşılayarak önemli bir süre ayakta kalabilmektedir. Nişasta, yağ ve protein depolarlar. 

 - Bitkilerin kökünde bulunurlar. 

 - Işık gören lökoplastlar kloroplasta dönüşebilir.

 - Depolama süreleri yaklaşık 24 saattir ancak bazı durumlarda (iklim değişiklikleri, bitki türü ve kök büyüklüğü) bu depolama süresi günlerce uzayabilir. 

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncunun baba acısı! Duygusal sözlerle veda etti
Ünlü oyuncunun baba acısı! Duygusal sözlerle veda etti

Cadde | 08.05.2025 - 08:02

Didem Balçın, hayatını kaybeden babası için sosyal medya hesabından duygusal bir paylaşım yaptı.

Yazarlar