Eğitim Maviciler Kimlerdir? Mavi Akımı Temsilcileri Ve Özellikleri Nelerdir?

Maviciler Kimlerdir? Mavi Akımı Temsilcileri Ve Özellikleri Nelerdir?

13.05.2021 - 04:32 | Son Güncellenme:

50'li yılların başından itibaren edebiyatımızda birçok yeni akım ortaya çıkmıştır. Bu akımlardan biri de öncüleri Attila İlhan ve Tahsin Yücel olan Mavi Akımıdır. . Mavicilerin, İkinci Yeni ve Garip akımından en büyük farkı roman, tiyatro ve hikaye türünde de eserler vermesidir. Mavi akımı temsilcileri ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler derledik.

Maviciler Kimlerdir Mavi Akımı Temsilcileri Ve Özellikleri Nelerdir


Bu akımın temsilcileri Hem Garip hem de 2. Yeni akımına karşı çıkmıştır. Garip akımını ''basit'' olarak nitelendiren Maviciler, 2. yeniyi ise ''toplum dışı ve dejenere'' olarak nitelendirmiştir. Attila İlhan, bu konu hakkındaki fikirlerini 1983 yılında yayımlanan 2. Yeni Savaşı adlı eserinde toplamıştır.

Maviciler Kimlerdir?

1- Attila İlhan:

Mavi akımının öncüsü sayılan Attila İlhan, döneminin en üretken ve yetkin kalemlerinden biri olarak kabul edilir. Kimi Sevsem Sensin, Üçüncü Şahsın Şiiri ve Ayrılık da Sevdaya Dahil şiirleriyle tanınan Attila İlhan, roman ve deneme türünde de eserler kaleme almıştır.

Fena Halde Leman, Zenciler Birbirine Benzemez ve Yaraya Tuz Basmak, Attila İlhan'ın diğer önemli eserleri arasında yer alır.

2- Tahsin Yücel:

Daha çok roman ve deneme türünde kitaplar yazan Tahsin Yücel, eserlerinde yabancılaşma, iletişimsizlik ve yalnızlık gibi konuları işledi.

En önemli eserleri: ''Peygamberin Son Beş Günü'', ''Mutfak Çıkmazı'' ve ''Haney Yaşamalı''

3- Ferit Edgü:

Roman ve öyküleriyle bilinen Ferit Edgü, eserlerinde sade bir dil kullanmıştır. Hakkari'de Bir Mevsim adlı kitabı, 1983 yılında Erden Kral tarafından sinemaya uyarlanmıştır.

Mavi Akımı Temsilcileri ve Özellikleri Nelerdir?

1- Mavi akımının temsilcileri, şiirlerinde geleneksel ve modern anlatım tekniklerini harmanlamıştır. Attila İlhan, bazı şiirlerini Nedim, Baki ve Fuzuli gibi Divan şairlerine ithaf etmiştir.

2- Sanat sanat içindir anlayışını benimseyen şairler, şiirlerinde anlaşılması zor sembol ve ifadeler kullanmıştır.

3- Öykü, roman ve şiir türündeki eserlerde sıklıkla gerçeküstü ögelere ve mitolojik unsurlara yer verilmiştir.

Mavi akımının diğer temsilcileri ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:

1- Orhan Duru: Bir Büyülü Ortam - Kısas-ı Enbiya
2- Özdemir Nutku - Suda Ayak İzleri
3- Demirtaş Ceyhun - Yağmur Sıcağı