Eğitim Mebusan Meclisi Nedir? Mebusan Meclisi Ne Zaman Kurulmuştur Ve Neden Kapatılmıştır?

Mebusan Meclisi Nedir? Mebusan Meclisi Ne Zaman Kurulmuştur Ve Neden Kapatılmıştır?

01.03.2021 - 15:39 | Son Güncellenme:

II. Abdülmecid 31 Ağustos 1876 tarihinde Osmanlı Devletinin 34. padişahı olarak tahta çıktı. 33 yıl boyunca tahta kalan sultan Abdülmecid, birçok reform yaptı. Bu reformlardan biri de Mebusan Meclisini açmak oldu. Osmanlı Devletinin ilk meclisi olan Mebusan Meclisi 23 Aralık 1876 tarihinde kuruldu. Yasama görevini ifa eden bu meclis sultan tarafından yönetilse de padişahın yetkilerini sınırlıyordu. Mebusan meclisi nedir? Kaç yılında ve neden kapatıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mebusan Meclisi Nedir Mebusan Meclisi Ne Zaman Kurulmuştur Ve Neden Kapatılmıştır

Bu mecliste faaliyet gösteren siyasi grupların başında İttihat ve Terakki Partisi geliyordu. Felah-ı Vatan Grubu ve Osmanlı Ahrar Fırkasının da yer aldığı Mebusan Meclisi, 30 yıl boyunca süren istibdat dönemi boyunca defalarca kapatılmıştır

Haberin Devamı

Mebusan Meclisi Nedir? 

Osmanlı Devletinin siyaset ve idari alanda yüzünü Batı'ya dönmesinden sonra parlementer sisteme geçmek için çeşitli adımlar atıldı. Önce Tanzimat Fermanı sonra Kanun-i Esasinin ilan edilmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğunun ilk parlementosu olan Mebusan Meclisi kuruldu. 

Meclisteki milletvekilleri yasa yapmak ve padişahın onayına sunmakla mükellefti. Padişahın yetkileri kısıtlanmış olsa da istediği zaman meclisi feshedebilir ya da gerekçe göstermeden yasaları iptal edebilirdi. 

Mebusan Meclisinde son seçim 18 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirildi. 

Mebusan Meclisi Ne Zaman Kurulmuştur ve Neden Kapatılmıştır? 

Kuruluş Tarihi: 23 Aralık 1876 

Kapanış Tarihi: 11 Nisan 1920 

Mebusan Meclisi birçok kez padişah II. Abdülmecid tarafından kapatıldı. Bunun en büyük nedenlerinden biri, ülkede yaşanan iç karışıklıklar ve isyanlardı. İttihat ve Terakki' Partisinin 1913 yılında gerçekleştirdiği Bab-ı Ali baskını da meclisin kapatılmasında ve uzun süre boyunca faaliyet göstermemesinde etkili oldu. 

Haberin Devamı

1920 tarihinde İstanbul'un işgali ardından Mebusan Meclisi tamamen kapatıldı. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu ve 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyet ilan edildi.