09.06.2021 - 03:30 | Son Güncellenme:
Medeni hukuk ile kamu hukuku ayrımı ilk kez Antik Roma Uygarlığı tarafından yapılmıştır. Günümüzde medeni hukuk kapsamında hazırlanan yasaların birçoğunda Roma hukuku referans alınmıştır.
Medeni Hukuk Nedir?
Kanun önünde eşit olan bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk dalına medeni hukuk denir. Medeni hukuk beş dala ayrılır:
1- Eşya Hukuku:
Medeni hukukun bir dalı olan eşya hukuku, yurttaşların oturma ve irtifa hakkını kapsar. Zilyet ve malikin mülkiyet üzerindeki hakları da eşya hukukunda yer alan yasalarca belirlenmiştir. Eşya hukukuna göre bir mülkiyetin sahibine malik denir. Mülkiyetin sahibi olmamasına rağmen onu elinde bulunduran kişiler ise zilyet olarak tanımlanmıştır.
2- Aile Hukuku:
Boşanma, nafaka ve evlat edinme gibi aile kurumuyla doğrudan ilişkili kavramların ele alındığı hukuktur. Evlilik senetleri ve kadın hakları da aile hukuku kapsamındadır.
3- Kişiler Hukuku:
Kişiler hukukunda gerçek ve tüzel kişi tanımı yapılır. Tüm bireyler ''gerçek kişi'', işletmeler ve şirketler ise ''tüzel kişi'' olarak tanımlanır. Derneklerin de yer aldığı tüzel kişiler ile gerçek kişilerin hakları, kişiler hukukunda yer alan yasalarca belirlenmiştir.
4- Miras Hukuku:
Redd-i miras ve veraset gibi konuların incelendiği hukuk dalına miras hukuku denir. Kişilerin hangi durumda mirastan pay alabileceğine dair yasal düzenlemeler de miras hukukunun ilgilendiği konular arasında yer alır.
5- Borçlar Hukuku:
Borç ilişkilerinin ve unsurlarının incelendiği medeni hukuk dalıdır.