EğitimModülasyon Nedir, Neden Yapılır? Modülasyon Çeşitleri Nelerdir, Neden Gereklidir?

Modülasyon Nedir, Neden Yapılır? Modülasyon Çeşitleri Nelerdir, Neden Gereklidir?

02.04.2021 - 12:55 | Son Güncellenme:

Alçak frekanslı olan sinyallerin, yüksek frekanslı olan sinyaller üzerinden uzak mesafelere gönderilmesine modülasyon ismi verilmektedir. Modülasyon işlemleri oldukça önemlidir. Bu sebeple insanlar tarafından merak edilmektedir. Modülasyon nedir, neden yapılır? Modülasyon çeşitleri nelerdir, neden gereklidir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Modülasyon Nedir, Neden Yapılır Modülasyon Çeşitleri Nelerdir, Neden Gereklidir

Alçak frekanslı olan sinyaller tek başlarına uzak mesafelere iletilemezler. Yüksek frekanslı olan sinyaller ise uzak mesafelere kolaylıkla gidebilmektedir. Bu nedenle yüksek sinyaller taşıyıcı sinyal olarak kullanılabilmektedir. 

Haberin Devamı

Modülasyon Nedir, Neden Yapılır?

Modülasyon terimi, kipleme ismi ile de bilinmektedir. Bu işlemde taşıyıcı sinyal ile bilgi sinyali birleştirilmektedir. Yöntem günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. İletişim teknolojilerinde modülasyon işlemi sürekli uygulanmaktadır. 

Modülasyon, ilk zamanlarda anten ile gerçekleştirilirken günümüzde kablolu ya da kablosuz olarak gerçekleştirilebilmektedir. Alçak frekanslı sinyallerin uzak mesafelere gönderimi mümkün değildir. Bu sebeple bu alçak frekanslı sinyallerin yüksek frekanslı olan taşıyıcılar ile taşınması gerekmektedir.

İşlem kipleme ya da modülasyon ismi ile bilinmektedir. Özellikle radyo ve televizyon programlarında sesler radyo ya da televizyon frekansları ile taşınabilmektedir. Modülasyon işleminin tersi de kip çözümü ismi ile bilinmektedir. Kip çözümü işleminde, kiplenmiş olan ses ve taşıyıcı frekans birbirilerinden ayrıştırılmaktadır. 

Haberin Devamı

Modülasyon Çeşitleri Nelerdir, Neden Gereklidir?

Modülasyon işleminin farklı çeşitleri bulunmaktadır. 3 farklı modülasyon çeşidi vardır.

Genlik Modülasyonu: Taşıyıcı olan sinyallerin genliklerinin bilgi sinyallerinin genliklerine bağlı bir şekilde değişmesi işlemine genlik modülasyonu ismi verilmektedir.

Frekans Modülasyonu: Taşıyıcı frekansların bilgi sinyallerinin frekanslarına ve genliğine bağlı bir şekilde değişmesi frekans modülasyonu olarak isimlendirilmektedir.

Faz Modülasyonu: Taşıyıcı sinyal fazı ile bilgi sinyallerinin frekans ve genliklerine bağlı bir şekilde değiştirilmesi faz modülasyonu olarak isimlendirilir. Endirekt F-M ismi ile de bilinmektedir.

Modülasyon işlemi için iki farklı sinyale ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar; Bilgi sinyali ve taşıyıcı sinyal olarak isimlendirilmektedir. Modüle eden sinyal bilgi sinyali olarak isimlendirilir. Modülasyona uğrayan sinyal ise taşıyıcı sinyal olarak adlandırılmaktadır. 

KEŞFETYENİ
Berk Atan kaza geçirmişti! Günler sonra ilk paylaşım
Berk Atan kaza geçirmişti! Günler sonra ilk paylaşım

Cadde | 04.05.2025 - 10:14

Berk Atan'ın da içinde bulunduğu araç geçtiğimiz günlerde kaza yapmıştı. Ünlü oyuncudan günler sonra ilk paylaşım geldi.

Yazarlar