Eğitim Münferit Beyanname Nedir, Kimler Verir? Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir?

Münferit Beyanname Nedir, Kimler Verir? Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir?

09.03.2022 - 16:55 | Son Güncellenme:

İnsanlar toplumda aldıkları hizmetin bir bedeli olarak çeşitli vergiler ödemektedir. Vergi ödemenin bir vatandaşlık görevi olduğu göz önüne alınırsa tüm vatandaşların bu görevi doğrudan ya da dolaylı olarak yaptıkları belirtilmektedir. Münferit beyanname de bu bağlamda ele alınması gereken konulardan biri olmaktadır. Peki, Münferit beyanname nedir, kimler verir? Münferit beyanname ne zaman verilir tüm detayları ile derledik.

Münferit Beyanname Nedir, Kimler Verir Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir

Münferit beyanname gelir vergisi kapsamında verilen ve Gelir Vergisi Kanunda yer alan bir vergi çeşidi olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 Münferit Beyanname Nedir, Kimler Verir?

 Münferit beyanname dar mükellefler tarafından verilen bir beyanname olmaktadır. Bu beyannamede dar mükellef Türkiye'den elde ettiği geliri bildirmekten sorumlu olmaktadır. Eğer dar mükellef ülkeyi terk edecek ise vergisini ödemeli ve münferit beyannamesini de vermesi gerekmektedir. Münferit beyanname kişi ve kurumlar tarafından verilmektedir. Münferit beyannamenin 15 gün önce verilmesi gerekmektedir.

 Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir?

 Münferit beyanname, vergi mükellefi olan kişilerin ülkeyi terk etmesi ya da durdurması halinde sahip olduğu kazanca yönelik olarak vermelerinin şart olduğu bir beyanname çeşidi olarak ifade edilmektedir. Beyanname türü, mükellefiyete tabi olan insanların indirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan yıllık olarak düzenlenmiş beyanname ile vergi tahsil etme yöntemi olmaktadır. Bu durum gelir vergisi kanununun 84. maddesinde teknik ve hukuki açıdan ele alınmaktadır. Gelir vergisi kanunda bu vergi açık ve net olarak yer almaktadır.